Rus planirao likvidacije u Puli: Optužili su ga za veleizdaju

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), kao dio šire operacije više država zapadne alijanse, sudjelovala je u razotkrivanju tajnih susreta pukovnika ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igora Egorova i njegova vrbovanog suradnika general-majora ukrajinske tajne službe (SBU) Valerija Šaitanova (57) na teritoriju Republike Hrvatske, pišu ukrajinski i britanski mediji, a prenosi 24sata.

Prema istim izvorima, general-major Šaitanov uhićen je u Kijevu prije nekoliko dana i optužen za veleizdaju, terorizam i špijunažu u korist Rusije.

Šaitanov je zaista krupna zvijer: do uhićenja je bio šef Odjela za specijalne operacije SBU-a. Ni njegov ruski hendler, pukovnik FSB-a Igor Egorov, nije ništa manje poznat u obavještajnim krugovima.

Zapadne službe tvrde da je pripadnik elitnog odjela Vimpel (formiranog u vrijeme sovjetskog KGB-a), zaduženog za provođenje svih vrsta tajnih operacija, uključujući sabotaže i ubojstva, izvan ruskog teritorija.

Neki ga povezuju, poput poznatog britanskog istraživačkog portala Bellingcat, s rušenjem malezijskog zrakoplova MH 117 nad okupiranim dijelom Ukrajine.

Optužbe protiv general-majora Valerija Šaitanova ukrajinska služba SBU javno je potkrijepila fotografijama i snimkama. SBU, dakle, tvrdi da imaju sasvim dovoljno audio i videomaterijala koji dokazuju izdaju.

U Hrvatskoj planirao likvidacije

Prema dostupnim obavještajnim informacijama iz zapadnih izvora, Egorov i Šaitanov susretali su se u turističkoj destinaciji Puli (najmanje tri puta, od rujna 2015. do listopada 2019.).

Jedna od tema tih tajnih susreta u Hrvatskoj, tvrde izvori ukrajinskog SBU-a, bilo je ubojstvo Adama Osmajeva, čečenskog dragovoljca koji se borio na strani Kijeva tijekom sukoba s Rusima u istočnoj Ukrajini, a koje je trebao organizirati Šaitanov, piše 24sata.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa