Chefovi osuđeni na lonce vlastitog doma kuhali za one kojima je najteže

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Među onima kojima se najviše životni ritam i svakodnevica promijenila u doba korona krize svakako su kuhari, a neki od najvećih zvijezda hrvatske gastronomske scene za Studio su podijelili svoja iskustva u izolaciji, kako teku pripreme za prilično neizvjesnu sezonu, ali i kreativne recepte koje svatko može pripremiti u svojoj kuhinji. Da ih u njihovoj kreativnosti i ljubavi prema kuhanju baš ništa ne može omesti dokazali su chefovi Hrvoje Zirojević, Ante Udovičić, Banjolac David Skoko i Ivan Pažanin, piše Jutarnji. Prenosimo izjavu Davida Skoke.

Jedan od naših najuspješnijih chefova i velika televizijska zvijezda David Skoko na veliko se priprema za sezonu u svojoj Batelini, a priznaje kako mu je izolacija prilično teško pala. - Zapravo se nisam sasvim navikao na život u izolaciji. Prva dva tjedna sam skroz kulirao i doživio ih kao mali godišnji odmor. Treći tjedan sam bio lud ko praćka. Četvrti tjedan sam pao u depru i tek peti tjedan sam se pomirio s ovom novom situacijom. Sad sam dobro i spreman sam za neke druge, nove akcije - priznaje Skoko.

Dan mu, kaže, počne poprilično komotno.

- Ustajem poslije devet, moja supruga je već ispekla kruh i spremila doručak i kavu. Doručkujem k’o beg. Naši klinci prate školski program i svatko za svojim ekranom, supruga sve to prati. Ja sam tu poprilično nebitan faktor, ionako su navikli da nisam nikad doma. U desetak minuta pročitam vijesti s portala i uglavnom malo mrk, tiho cijedim psovke kroz zube - smije se Skoko.

Ovih dana, nakon pet tjedana izolacije najčešće, priča, navuče radno odijelo i bježi na brod.

- Tamo sam nešto šarafim, šmirglam ograde, lakiram, poliram, vezujem, čistim... Negdje oko podne i po idem doma i sprema se ručak. Ponekad kuham ja, ali uglavnom kuha moja Ane. Tu i tamo snimim pripremu ručka za Instagram i Fejs, kad me volja. Nakon ručka kavica, pa šetnja sa psom po šumici iza kuće. Opet do broda, u miru odgovorim na pristigle mailove i počistim nered koji sam od jutra ostavio, naravno sve bez žurbe. Jer ako nečeg trenutno imamo, to je vrijeme - objašnjava.

Predvečer se vrati doma i odradi svojevrsni polutrening s klincima, ništa prezahtjevno. - Večera, klince na spavanje, a mi veliki na kauč, krimi serija ili film i već sam zaspao ne pogledajući kraj - dodaje.

Kuhanje doma nema baš nikakvih dodirnih točaka s kuhanjem u restoranu, pa obitelj Skoko kuha puno jednostavnije, bez pretenzija, zdravu, jednostavnu i uglavnom tradicionalnu kuhinju. - Glavni kuhar u našoj kući je moja Ane, bez srama priznajem da domaću kuhinju kuha bolje nego ja - naglašava. David Skoko potječe iz poznate ribarske obitelj, pa je odlazak u ribe iliti pešku uobičajena stvar.

- U pešku se ide tri do četiri puta tjedno, i to uglavnom za naše potrebe. Ne idem svaki put, eventualno jednom tjedno. Moj otac, koji je glavni ribar u obitelji, on bi na more svaki dan. Kaže da je peška za njega k’o tjelovježba. Iako ima skoro sedam banki, jak je ko bizon. On i njegovi ribari, iste stare garde, bez beda si dignu i pet, šest kilometara mriže - prepričava.

Unatoč sezoni koja će zasigurno biti puno drugačija od dosadašnjeg poslovanja njegova restorana Batelina, neće se puno mijenjati. - Niš ne mijenjamo, super je bilo dok je bilo. Ne mijenjaj konja koji pobjeđuje. Kad nas budu pustili da radimo, krećemo gdje smo i stali. Tehnika pripreme, recepata i svakakvih kombinacija znamo i više nego što nam uvjeti u kuhinji dozvoljavaju da realiziramo - siguran je Skoko. S druge strane, po pitanju brojnih edukacijskih i televizijskih projekata, pa i onog na 24Kitchen, puno toga je drugačije i neizvjesno.

- E, tu se baš sve promijenilo, skoro svi projekti edukacije koje smo imali u pripremi su trenutno zaustavljeni. I dalje komuniciram s partnerima i pokušavamo održati optimizam i zdravo razmišljanje, svjesni da će trebati puno strpljenja da se sve vrati na prijašnji ritam. Imamo krasnih televizijskih projekata u pripremi, samo da se ova situacija riješi i krenemo u nove radne pobjede jače nego ikad - priželjkuje.

Uz brojne projekte o kojima razmišlja pomalo radi i na online platformi. - Pokušavam ne provoditi previše vremena pred ekranom, jer ako želiš snimiti nešto kako triba, pa makar i za Instagram, moraš se oko toga baš potruditi. A to zahtijeva vrijeme koje ja više volim provesti igrajući se s dicom, čupkajući travke u vrtu ili na moru - otkriva slavni istarski chef. Velika i putovanja i egzotične destinacije tradicija su obitelji Skoko, koja se silom prilika ove godine prekinula.

- Otkazali smo dva ozbiljna planirana putovanja, nije nam drago, al ća ćeš sad, ne možeš na silu. Ostavljamo to za neka druga vremena, kad bude moguće. Do tada ćemo otkrivati male skrivene oaze u našem okruženju. Ne biste virovali koliko je lipote svugdje oko nas, samo treba otvoriti oči i potražiti - naglašava. Kondiciju održava pomalo vježbajući, zdravom prehranom i rijetkim konzumiranjem alkohola. Najviše mu, bez razmišljanja, nedostaje - raditi, a kad sve vrati u normalu, želja mu je pokrenuti što više zaustavljenih projekata i opet uhvatiti radni ritam, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa