IDS traži da zakon o zabrani ZDS napokon dođe na dnevni red Sabora

0
Foto: arhiva
Foto: arhiva

"Odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu i ove je godine otvorilo vječnu i apsurdnu raspravu o legitimnosti ustaških simbola i pozdrava. Nevjerojatno je da čak i u okolnostima pandemije koja je naglavačke okrenula cijeli svijet, ima onih koji se bave ustaštvom i uvijek po istom obrascu relativiziraju zločinački karakter NDH", stoji u priopćenju IDS-a

"S druge strane, drago nam je da konačno sve više stranaka i političkih aktera poziva Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva i njegovih simbola, kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. 

Ovim putem podsjećamo da takav prijedlog zakona već postoji. IDS je u listopadu 2017. uputio u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene europske zemlje, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te svih njegovih simbola i parola. Taj prijedlog nikad nije stavljen na dnevni red Hrvatskog sabora.

Drago nam je da su i druge oporbene stranke odlučile reagirati i javno zatražiti zakonsku zabranu ustaških parola i simbola. Pozivamo ih da bez kalkulacije podrže naš zakonski prijedlog, a predsjednika Hrvatskog sabora da prijedlog IDS-a konačno stavi na dnevni red! Ugledajte se na hrabrost koju svakodnevno pokazuju tisuće i tisuće naših sugrađana na prvoj liniji obrane od virusa. Oni koji ne osuđuju ustaštvo, prešutno ga podržavaju i pridonose njegovoj normalizaciji. U trenutku kad brojne države zloupotrebljavaju pandemiju kako bi ograničile demokratske slobode, pravo je vrijeme da pokažemo svoju civilizacijsku snagu i kažemo NE fašizmu i ustaštvu!", poručuju iz Istarskog demokratskog sabora.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa