pjesmom protiv korone

Raspjevani Buzećani snimili spot iz svojih kuća i konoba (video)

0
Foto: Youtube
Foto: Youtube

Nakon Zagreba i Opatije, i buzetski glazbenici koje je okupio menadžer Robert Marušić, napravili su iz svojih domova i konoba „Covid“ prepjev pjesme „T so tartufi pravi“ (poznatije kao "Buzetska cura").

„Odaziv za Buzetski Covid Band Aid je 100%! Raspjevana Buzeština živi i u ovakvim trenucima. Raduje me da smo Buzet ovim projektom „zaljepili“ uz Zagreb i Opatiju, što nas čini jedinstvenim u Hrvatskoj i Istri, a pridružili smo se rijetkim europskim gradovima na takav način. Neki naši glazbenici su „zarobljeni“ u Italiji, Njemačkoj i Sloveniji što ih nije spriječilo sudjelovati u ovom projektu video linkom. Posebno hvala našem buzetskom, ročkom pjesniku Vladi Perniću i legendarnom buzetskom ugostitelju Klaudiju Marincu, a svim našim buzetskim muzičarima želim samo izreći jedno veliko, hvala! Lijepi je to poklon mojim buzećanima za 23.4. Blagdan Sv.Jurja zaštitnika Buzeta”, izjavio je Robert Marušić.

Pjesma o poznatoj buzetskoj milenijskoj fritodi (fritaji, kajgani) s bijelim tartufima koja je prvi puta pripremljena u rujnu 1999. godine, nastala je po ideji Roberta Marušića prije petnaest godina kako bi se opjevao veliki projekt grada Buzeta koji ga je postavio na kartu svjetske tartufarske destinacije. Inspiracija je bio miris tartufa koji se širio na glavnom buzetskom Trgu Fontana, dok se pripremala fritoda s tartufima u velikoj buzetskoj curi (padeli, tavi). Pjesma je napisana na istarskom buzetskom dijalektu i njen tekst pročitajte u nastavku.

T so tartufi pravi (Buzetska cura)

Do Buzeta storiga mesta, saki prić zno, T so tartufi pravi, saki ih rada prova
Do Grožnjana, Suvinjaka, peje cesta saka, Motovunska boška čista, siva Istra,voda bistra
Cela Istra vinja, pronta je buzetska cura, pridi povinjaj, otprej sa škura
Poli reka Mirna, stori mladi špušižajo, Vrh, Oprtaj, Livode,si tartufe poznajo
Beli, črni, veli, moli, saki ih rabi, se moreš pozabit, ma tartufe ne pozabi
Cela Istra vinja, pronta je buzetska cura, pridi povinjaj, otprej sa škura
„Son pasav pu sveta, vidiv sakakove mirakule,se udure i kulure, sega mi je dša štufa ma ni judi moji, nič lepče, nič boje, nič slaje od tartufa !“
Cela Istra vinja, pronta je buzetska cura, pridi povinjaj, otprej sa škura
Cela Istra vinja, pronta je buzetska cura!

Izvođači: ​Vlado Pernić, Danilo Majcan, Lora Pavletić, Edo Bratetić, Josipa Jerković, Alan Poropat, Kim Marušić, Sandro Bassiato, Vanessa Jakac, Veljko Božić, Lana Končarević, Đani Cerovac, Rino Pavletić, Valter Rušnjak, Ivana Majcan i legendarni buzetski ugostitelj Klaudio Marinac. Tekst su napisali Bratislav Zlatanović i prof. Nataša Vivoda, dok glazbu i aranžman potpisuje maestro Bruno Krajcar. Produkcija, scenarij, montaža i ideja covid-projekta pjesme o buzetskoj curi djelo je Roberta Marušića. Video s Youtubea pogledajte u nastavku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa