Vlada kupila maske od tek osnovane pulske firme

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Premda je vlada objavila da je na telefonskoj sjednici održanoj 20. ožujka ove godine odustala od dan ranije najavljene 19 milijuna kuna vrijedne kupovine zaštitnih maski od nedavno osnovane pulske tvrtke Medical and pharm trading d.o.o., Ministarstvo gospodarstva nekoliko dana kasnije od iste firme kupilo je zaštitne maske i rukavice za 1.266.875,00 kuna s PDV-om. O tome, doduše, nisu obavijestili javnost, pa to čine Index Istrage.

Mediji su 19. ožujka objavili kako je vlada na telefonskoj sjednici najavila kupovinu "zaštitnih maski protiv širenja koronavirusa" od Medical and pharm tradinga d.o.o. osnovanog krajem studenoga prošle godine. Nisu se baterije telefona članova vlade čestito ni napunile, a već je dan kasnije, nakon što su priču o tome objavili mediji, 20. ožujka na novoj telefonskoj sjednici vlada odustala od spomenutog posla. I to "zbog novonastalih okolnosti, budući da je Republika Hrvatska primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme", priopćeno je iz vlade, piše Index.

Dominik Gjoni, vlasnik Medical and pharm tradinga, tada je Indexu izjavio kako mu posao "ide dalje. Imamo jako puno narudžbi i trenutno imamo najpovoljniju cijenu", otkrio je. No, svega desetak dana kasnije, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta isplatilo je Gjonijevoj firmi nešto više od milijun kuna. Pitali smo zašto i kakvim je postupkom ugovoren posao, a iz Ministarstva pod vodstvom Darka Horvata stigao je sljedeći odgovor:

"Kao što je poznato, odlukom Vlade RH od 17. ožujka 2020. godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvo za robne zalihe izuzeto je od Zakona o javnoj nabavi te po zahtjevu Nacionalnog stožera civilne zaštite nabavlja sve robe i usluge vezane uz sprečavanje širenja epidemije uzrokovane novim koronavirusom SARS-CoV-2. Isto se provodi žurnim postupkom, izravno putem narudžbenica, s obzirom da se radi o nabavi opreme koja je žurno potrebna, a gotovo pa nedostupna na tržištu RH", stoji u prvom dijelu odgovora iz Horvatova ministarstva koji nas informira da se robe i usluge za borbu protiv koronavirusa nabavljaju bez procedure primjerene redovnim okolnostima, javlja Index.

"Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe", a prevedeno s birokratskog jezika, to je novac namijenjen kupovini maski od koje se odustalo, "stavljeno je izvan snage, s obzirom da je Republika Hrvatska u međuvremenu primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme, čime je i sama količina potrebne robe u datom trenutku smanjena", objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva."Naknadno je, a prema uputi i novim potrebama Nacionalnog stožera civilne zaštite, među ostalim nabavljeno 130.000 zaštitnih masaka i 1.001.200 nitrilnih zaštitnih rukavica od društva Medical and pharm trading d.o.o. koje je navedenu robu imala na raspolaganju u svojim zalihama te ju je bilo u mogućnosti promptno isporučiti. Ukupna vrijednost robe je 1.266.875,00 kuna s PDV-om, s time da je dio iznosa nabave koji se odnosi na zaštitne rukavice isplaćen 31. ožujka, a za zaštitne maske 15. travnja 2020. godine", informirali su Index iz Ministarstva gospodarstva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa