Damir Kajin:

'Da Istra nema turizma i da je u njoj bilo rata, bila bi gora od Bosne'

2
Damir Kajin (foto: Nacional)
Damir Kajin (foto: Nacional)

„Epidemija koronavirusa pokazala je svu besmislenost glomaznog aparata i razotkrila je pravu ulogu turizma u gospodarstvu Istre, Primorja, a i šire“, rečenica je kojom počinje osvrt Damira Kajina na stanje u Istri u vrijeme epidemije koronavirusa.

Odmah nakon toga bivši dugogodišnji saborski zastupnik iz redova IDS-a, današnji nezavisni vijećnik Grda Buzeta citira ekonomistu Ljubu Jurčića: "Ako turizam posustane dvije, tri godine, to će biti strašno za Istru! Od najrazvijenije može se pretvoriti u najnerazvijeniju regiju".

Kajin ističe da doprinos turizma našem gospodarstvu iznosi oko 20 posto BDP-a, a realno do 5 posto i pita zašto je tako.

'Od 2017. Istra više novaca povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje'

„Jer sve uvozimo i na to godinama upozoravam. Govorim da Istra ima sreću što nije imala rata, izbjegličke drame, što je okružena morem u samom srcu EU, što nam je Trst na 25 kilometara, a Venecija i Klagenfurt na 150 kilometar. Možemo biti sretni da nam 80 posto građana živi na 10 kilometar od obalne crte dok u unutrašnjosti Istre živi nas svega 20 posto.

Godinama govorim, da nemamo turizma i da je ne daj Bože bilo rata, bili bi gori od Bosne. Neka Miletić, taj najnesposobniji gradonačelnik Pule u povijesti, ne računajući na onog iz 1947., dođe u Lanišće i vidi na što liči Istra. Govorim da bi bez turizma nakon 2012. naša djeca išla kao i 1917. u Slavoniju da se prehrane. Govorim da od 2017. Istra više novaca povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Govorim da je Miletićeva ekipa nesposobna, nekompetentna i da su nas Istrijane posvađali s cijelom Hrvatskom i to zbog svoje bahatosti, isključivosti, prepotencije, podlosti, a i nekih drugih stvari. Istra je danas prva u Hrvatskoj po drogi, neslobodi medija, korumpiranom i represivnom aparatu u najširem smislu riječi, te po bezobrazno bogatim lokalnim dužnosnicima“, optužuje Kajin.

Smatra da je Istra 1990. godine progovorila iz dubine svoje duše i da je uspjela jer ništa nije imala, pa je bila spremni žrtvovati sve znajući da ništa neće izgubiti.

„Danas, načelnici koji su bili puka sirotinja, a i Miletić, ljude koji govore istinu, tuže za izgovorenu riječ. Drugi puta Istra se je pokazala svojom kada nam je uspjelo 1997/98. bez kune sa strane spasiti Istarsku banku. Treći puta 2000. kada smo lokalnim novcima stabilizirali Uljanik, ali tada, Jakovčić se povlači iz Vlade i postaje župan. Dogodio se Sanader, a njemu se svidio novac i imovina. I tu se Istra počela urušavati, tonuti, a izborom Miletića definitivno propadati. Mi, Istrijani nismo svjesni da ćemo svoju Golgotu prolaziti do Uskrsa 2021. godine. To će biti jedna od najtežih naših godina. To će biti nulta točka našeg novog početka. Tada ćemo živjeti kao 1990. Meni je pošlo za rukom, pustimo Istarsku banku, Uljanik, Tupljak ili Cimos, u zadnjem mandatu istrgnuti iz kandži lokalne vlasti Puris, Mirnu Rovinj... A da se to nije dogodilo, bilo bi puno gore“, tvrdi Kajin.

Posebno se osvrnuo na slučaj Uljanik: “Godine 2018. zahvaljujući lokalno, sindikalnoj bulumenti, igrama s tajkunima, itd. nakon što je Vlada spustila Uljaniku 900 milijuna. kuna 'keša' propao je i Uljanik, a s njime i sva povezana društva. I nije to sve. Na onih milijardu kuna trebalo je isplatiti još 3.5 milijardi kuna, a svi koji su u tome sudjelovali su na slobodi. U Istri imate Istrijane koji žive narodnjačku priču i Istrijane kojima Istrijanstvo služe da se preko pljačkanja sami obogate, što im nikada bez politike ne bi bilo moguće.“

Povjerenstvo za turizam Istarske županije u službi krupnog kapitala

Imajući na umu da formirano je Povjerenstvo za turizam Istarske županije, smatra da je Istra 'brižna', osuđena na propadanje i ispiranje mozga.

„Svi u službi krupnog kapitala. Neki navodno, ja ne tvrdim, imaju i nekih drugih problema. Protiv nekih je DORH vodio ili vodi neke postupke. Nekima se skida imunitet. Protiv kompanija koje su vodili u inozemstvu vode se ozbiljni postupci, (npr. Afarak Darka Končara kojem je šef NO bio Jakovčić nepravomoćno je izrečena kazna od 150 milijuna eura, itd. Sve u svemu pojedinci u Istri postaju sve bogatiji, a Istra sve siromašnija. Zašto? Jer je prevarena i 'pokradena'", završava osvrt Damira Kajina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa