Slovenci su ogradom podijelili selo u Istri

1
Foto: Dusko Marušič/PIXSELL
Foto: Dusko Marušič/PIXSELL

Žalosno je što su Slovenci postavili željeznu ogradu nasred sela. Ta ograda dijeli nas mještane, a da bih otišao na svoju njivu, trebam svaki put zvati njihove policajce da me puste. Ovo nema nigdje, samo kod nas. Rekao nam je to Dario Ugrin (67) iz sela Mlini nadomak Buzeta. U Mlinima, ispod graničnog prijelaza Požane-Sočerga, na državnoj granici slovenska je strana postavila ogradu na cesti usred sela, piše 24sata.

Mještani tvrde da je postavljena na hrvatskom teritoriju, i to oko 20-ak metara od granične crte. - Angažirani su hrvatski geodeti, koji će izmjeriti je li ograda na samoj graničnoj crti. Do tada, svaki put kad trebam na svoju njivu, moram zvati tamošnju policiju te trošiti mobitel i novac. Cijeli život živimo u suživotu, i s drugim mještanima nikad nije bilo problema. Govorili su da je ograda postavljena zbog migranata, a sad tvrde da je to zbog korone.

Kao da će ta ograda spriječiti da virus prođe na drugu stranu - ogorčen je Dario, koji dodaje kako je postavljanjem ograde onima koji imaju propusnice onemogućen pristup posjedima na slovenskoj strani. Ova blokirana cesta povezivala je Mline i selo Maršiči sa slovenske strane. Mještanima pograničnih Kodolja, najviše sela Mlini, Konti, Ugrini te Goričica, šume i livade na slovenskoj su strani.

- Živim u Mlinima od rođenja i, evo, sad se usred mjesta stavljaju željezna vrata s lokotima, pa ne mogu do svoga vrta. Ne mogu niti do rezervoara na izvoru Bračane, a ako nešto slučajno pušta, ne mogu ni ventil zatvoriti. Dotle je došlo. Za ovo su krive obje strane, politika Slovenije i Hrvatske, koja ne rješava taj problem, a mi mještani patimo - požalio se Ugrin, koji za sve mještane ima samo riječi hvale. Ali ogorčeno nastavlja da se nije za to borio na Požanama 1991.

- Tamo sam bio u pričuvi kad je granica postavljena, do 1994. Išao sam u Oluju, a danas mi netko priječi da idem na njivu koju imam otkad znam za sebe - rekao je Ugrin, za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa