Rovinj: Austrijanci ronili na zaštićenom kulturnom dobru

0
Austrijanci su ronili u rovinjskom akvatoriju
Austrijanci su ronili u rovinjskom akvatoriju

Policijski službenici pomorske policije Pula su u utorak, 25. prosinca oko 10.30 sati, na zaštićenom kulturnom dobru - olupini potonulog broda Baron Gautsch u akvatoriju Rovinja, u organiziranom ronjenju zatekli četiri ronioca državljana Austrije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je ronjenje organizirala pravna osoba iz Rovinja te da na mjestu zarona nije bio prisutan voditelj ronjenja iz Ronilačkog centra koji je prijavljen na ronilačkoj listi iz Dnevnika ronjenja, a nisu poduzete ni druge sigurnosne mjere.

Naime, valjalo je ronjenje organizirati u pogledu pružanja prve pomoći i drugo, kao i napraviti neophodne mjere sprječavanja eventualnog oštećivanja kulturnog dobra i otuđivanja predmeta.

Kako su kriminalističkim istraživanjem utvrđene povrede iz  Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te temeljenih odredbi Pravilnika o postupku i načinu izdavanja odobrenja za ronjenje u području gdje se nalaze kulturna dobra, protiv pravne osobe - Ronilačkog centra i odgovorne osobe 40-godišnjaka iz Rovinja, podnosi se Optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, izvijestila je istarska policija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa