Ivan Herak:

'Naši kineski parteri donirali su opremu vrijednu 200.000 eura'

0

Kineska kompanija Z-Run Well Ton industry, koja je u travnju prošle godine s Gradom Velika Gorica i Nogometnim savezom Zagrebačke županije potpisala Sporazum o razumijevanju u vezi osnivanja Visoke škole za trenere i menadžere u nogometu i izgradnje nogometnog stadiona u Velikoj Gorici, osigurala je vrijednu donaciju u medicinskoj opremu, dio koje će završiti i u Istri, tim više što je na čelu svih njihovih projekata u Hrvatskoj bivši ministar turizma Ivan Herak.

„Posljednjih dana gospođa Jiang Yu je u suradnji s Beijing Municipal Commerce Bureau i CSEBA (Chinese Southeast European Business Association) iznimno aktivna oko prikupljanja medicinske pomoći za Hrvatsku pogođenu koronakrizom. Radi se o testovima na koronavirus, zaštitnim maskama, reagensima, zaštitnim odijelima i drugoj medicinskoj opremi ukupne vrijednosti oko 200.000 eura. Čitavu akciju s hrvatske strane koordinira Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA). Očekujemo  da će pomoć za nekoliko dana stići u Hrvatsku. Zapravo, čeka se samo još uputa Veleposlanstva Hrvatske u Pekingu kako bi spomenuta pomoć pravodobno stigla u Hrvatsku“, rekao nam je Herak

Inače, tvrtka Z-Run Well Ton industry u planu ima i osnivanje Visoke škole – Akademije i izgradnja nogometnog kampa, a svim tim projektima bavit će se tvrtka Eurogate Sports Investment, na čijem čelu se nalazi Herak.

Posljednje desetljeće obilježio je val kineskih investicija u sport, kako u samoj NR Kini, tako i u inozemstvu. Ulaže se ponajprije u nogomet, u klubove i nogometne stadione, potonje pod egidom tzv. „stadionske diplomacije“, no ni ostali sportovi nisu zaboravljeni. Cilj je jasan: Kinezi žele postati sportsk(ij)a nacija. Za to će im osim novca biti potrebno i znanje. Hrvatska je među zemljama koje bi od toga mogle izvući znatne koristi. U tom smislu u 2018. godini potpisan je između kineskog i hrvatskog nogometnog saveza i Memorandum o suradnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa