Gradonačelnik Umaga sebi prepolovio plaću, gradskoj upravi 11%

0
Vili Bassanese
Vili Bassanese

Uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese donio je odluku da se svim djelatnicima gradske uprave i ustanova u vlasništvu grada za mjesece travanj, svibanj i lipanj smanji plaća za 11%, odnosno da se osnovica koeficijenta za obračun plaća smanji sa 4500,00 na 4000,00 kuna.

O svim mjerama obaviješten je socijalni partner, a valja naglasiti da su od navedenog smanjenja plaće izuzeti vatrogasci JVP Umag i radnici Doma za starije i nemoćne 'Atilio Gamboc' Umag. Nadalje, svoj će doprinos smanjenjem plaća dati i djelatnici Turističke zajednice grada Umaga. Osim smanjenja mjesečnih prihoda, svima koji su na proračunu grada neće se isplatiti regres za 2020. godinu. Bitno je istaknuti da djelatnici koji su obuhvaćeni mjerama gotovo u potpunosti razumiju i prihvaćaju navedenu mjeru.

Ujedno, gradonačelnik Bassanese je sebi i svojim zamjenicima za slijedeća tri mjeseca smanjio plaću za 50%. Izraz je to prije svega solidarnosti gradskih službi sa sugrađanima koji će uslijed krize pretrpjeti najveću štetu. U dogovoru s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Umaga svoj će doprinos dati i gradski vijećnici te se pritom odreći mjesečne naknade za travanj, svibanj i lipanj. Ušteđeni novac, u iznosu od cca.1,5 miljuna kuna, usmjerit će se upravo našim sugrađanima kojima je ta pomoć u danom trenutku najpotrebnija. 

Uzimajući u obzir okolnosti u kojima se nalazimo zbog aktualne pandemije koronavirusa te gospodarske posljedice koje su u nastanku, imajući u vidu i smanjeno punjenje proračuna, poduzimamo mjere uštede koje su u našoj ovlasti. Osim načelnih ušteda, obustavit ćemo ili prolongirati termine dovršetka kapitalnih investicija. Istovremeno ćemo preispitati i sve aktivnosti te utvrditi prioritete u funkcioniranju javne uprave te u skladu s time utvrditi broj djelatnika koji je potreban kako aktivnosti ne bi zamrle. U slučaju potrebe, mjerama će se reducirati do daljnjega radna mjesta koja nisu u ovome trenutku financijski održiva ili nisu prioritet.

U ovakvim, iznimnim okolnostima ključno je brzo donositi odluke jer prioriteti, osim zdravlja, obuhvaćaju i redovno funkcioniranje komunalnog sustava, kao i sustav skrbi o djeci i umirovljenicima. Nažalost, sve ostalo je u trenucima ugroze u kojima se nalazimo manje bitno te moramo biti spremni na radikalne mjere kako bi sa što manje posljedica prebrodili krizu. Svi ćemo se morati mijenjati i prilagoditi na manje standarde kvalitete života, no to je cijena koju moramo platiti svi zajedno kako bi održali na životu sustav koji je na usluzi i korist svim građanima.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ZIDAR/ZIDARICA - TESAR/TESARICA

Do: 01.10.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA