Porečki vijećnici izglasali prvi set mjera za pomoć gospodarstvu

0
Gradska vijećnica u Poreču
Gradska vijećnica u Poreču

Gradsko vijeće Grada Poreča izglasalo je na sjednici održanoj elektroničkim putem 31. ožujka prvi set mjera pomoći gospodarstvu tijekom epidemije novog koronavirusa.

Podsjetimo, svi istarski gradovi:Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag i Vodnjan, predložili su set od ukupno devet mjera kojima se želi pomoći lokalnom gospodarstvu.

Radi se tek o prvoj fazi potpora koje će gradovi provoditi, jer se situacija mijenja iz dana u dan. Nakon prvih 15 dana protuepidemijskih mjera, predložen je prvi set mjera, a kako se situacija bude razvijala, gradovi će redovno predlagati nove mjere, prilagođene potrebama. Ove mjere su namijenjene prvenstveno obrtnicima, poljoprivrednicima, malim i mladim poduzetnicima – sve kako bi se dao poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije.

Vrlo je važno napomenuti kako Poreč ostaje grad bez prireza, te ga ne planira uvoditi. Grad tijekom ovog mandata odgovorno i racionalno upravlja gradskim financijama. Iako je u kratkom vremenu provedeno puno financijski izdašnih projekata poput gradnje dvije osnovne škole, dva vrtića ili uređenja rive, istovremeno su racionalizirani troškovi, a dodatno se priprema i rebalans na kojem već duže vrijeme aktivno rade svi gradski odjeli, tvrtke i ustanove s izradom projekcija mogućih scenarija uštede u javnom sektoru. Priprema se set mjera koje će biti predstavljene Odboru koji će dati stručno mišljenje i savjete, nakon čega će biti predstavljene Gradskom vijeću.

U razdoblju od izbijanja epidemije, prioritet grada bilo je zdravstvo: zajedno s TZ Poreč Hitnoj je donirao dva prijenosna respiratora, Domu zdravlja opremljen je kontejnerima za tzv. COVID-19 ambulante, s Vrsarom Funtanom i Tar-Vabrigom donirano je ukupno 200 tisuća kuna za medicinsku opremu – maske, rukavice, higijenske potrepštine dok se Stožer i koordinacija gradskih upravnih odjela održavaju po nekoliko puta dnevno već gotovo mjesec dana.

Drugi prioritet je da, uz već naložene mjere štednje u poslovanju svih proračunskih korisnika i trgovačkih društava u vlasništvu gradova zbog posljedica epidemije, svi gradovi, u okviru svojih mogućnosti, izađu u susret privatnom poslovnom sektoru i ublaže posljedice ove zdravstvene krize.

Formirat će se poseban tim za praćenje stanja u gospodarstvu, uz već postojeće mjere i praćenja koja se provode s nadležnim institucijama i gradskim upravnim odjelima. Svjesni s da kao lokalna samouprava ne mogu mijenjati i definirati postupanje s porezima, već moraju sačekati državu.

Mjere koje je Gradsko vijeće izglasalo 

Mjere koje je Gradsko vijeće izglasalo su: oslobađanje plaćanja korištenja javne površine od 1. ožujka do normalizacije poslovanja, odgoda plaćanja poreza na potrošnju od 1. ožujka do normalizacije stanja, smanjenje zakupa gradskih poslovnih prostora za 50 posto za one obuhvaćene ograničenjem rada, odgodu plaćanja komunalne naknade do 30. lipnja, pa sukladno tome i naknade za uređenje voda, odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja i spomeničke rente, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos od 1. ožujka do normalizacije stanja. Dodatno, Grad će nastaviti financirati rad kako gradskih tako i privatnih vrtića, kako bi se što jednostavnije po otvorenju mogli početi s radom. Roditelji su u tom razdoblju oslobođeni plaćanja vrtića.

Tijekom trajanja izvanrednih mjera, za prihode koji su obuhvaćeni ovim mjerama, Grad neće obračunavati kamate. Gradska uprava tijekom izvanrednih mjera radi stalno, u smjenama, uz rad od doma i rad Stožera – sve u skladu s preporukama i mogućnostima. Svakodnevno rade komunalni redari koji pomažu Stožeru u provođenju odluka, gradska uprava svih sedam dana u tjednu izdaje propusnice za napuštanje mjesta prebivališta, a oformljena su dežurstva, info telefon i mail za kriznu djelatnost. Uskoro će se i putem gradske Internet stranice informirati građane o lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i mogućnostima nabavke njihovih proizvoda. Gradska uprava stajat će, kao i uvijek, na raspolaganju svim građanima kako bi ih pravovremeno informirala, uputila te pojasnila mjere i pomoći.

S druge strane, i dalje se radi na prijavi projekata uz sto posto financiranje iz vanjskih izvora, a zadržava se i ostvarene standarde u socijalnom programu, po čemu je Poreč prepoznat na razini cijele zemlje kao jedan od najboljih.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa