Gradsko vijeće Labina donijelo prvi paket mjera pomoći poduzetnicima

0
S virtualne sjednice Gradskog vijeća Labina
S virtualne sjednice Gradskog vijeća Labina

U okolnostima zabrane svakog oblika okupljanja a prema uputama Ministarstva uprave RH zbog  širenja epidemije COVID 19 31. ožujka održana je 1. izvanredna sjednica Gradskog vijeća Labina.na dnevnim redu bio je paket mjera rasterećenja gospodarstva usuglašen sa svim gradovima u Istarskoj županiji, a na koje se odnosilo šest točaka dnevnog reda od ukupno sedam. Sjednica Gradskog vijeća po prvi puta održana je videokonferencijom kojoj je prisustvovalo svih 17 gradskih vijećnica i vijećnika. Rasprava po predloženim točkama tekla je uobičajenim prijavljivanjem a glasanje  je provedeno prozivkom po svakoj točci dnevnog reda te osobnim izjašnjavanjem svakog pojedinog gradskog vijećnika.

Slijede razgovori s lokalnim gospodarstvenicima 

Virtualnu sjednicu Gradskog vijeća omogućila je Udruga gradova ustupanjem aplikacije, a sam tijek sjednice i glasanje proteklo je bez ikakvih poteškoća. U uvodnom obrazloženju paketa mjera pomoći lokalnom gospodarstvu, gradonačelnik Valter Glavičić naglasio je da su ove mjere rezultat konsenzusa svih istarskih gradonačelnika a koje se naslanjaju na prvi paket Vladinih mjera odnosno njihovom provedbom na lokalnoj razini. Dodao je kako se od Vlade RH u što skorije vrijeme očekuje drugi paket mjera usmjeren prema gospodarstvu a koji treba biti hrabriji i poticajniji.

U narednim danima Grad Labin razgovarati će sa lokalnim gospodarstvenicima i njihovim problemima te će u tom dijelu donositi daljnje korake pomoći. Gradonačelnik Glavičić zahvalio se svima onima koji u ovim iznimnim trenucima zajedničke borbe protiv epidemije koronavirusa ulažu veliki trud, koji svakodnevno odlaze na posao kako bi brinuli o svima nama ali i građanima Labina koji su pokazali izuzetnu odgovornost i savjesnost.

Obročno beskamatno plaćanje komunalnog doprinosa

Gradsko vijeće Grada Labina usvojilo je danas Odluku o dopuni Odluke o komunalnom doprinosu kojom je omogućeno obročno beskamatno plaćanje komunalnog doprinosa od 1. ožujka 2020. godine  do normalizaciju poslovanja i obustave svih mjera zabrane.

Odgoda plaćanja poreza na potrošnju ugostiteljima

Odlukom o odgodi dospijeća plaćanja poreza na potrošnju odgađa se plaćanje poreza na potrošnju obveznicima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Grada Labina za tri mjeseca rok dospijeća plaćanja porezne obveze za mjesec ožujak 2020.

Odlukom o odgodi plaćanja naknade za koncesijska odobrenja odgađa se plaćanje naknade za za izdana koncesijska odobrenja do prestanka vazženja mjera ograničenja rada i ponašanja propisanih odlukama nacionalnih i županijskih Stožera Civilne zaštite.

Odgoda plaćanja izdanih raćuna za komunalnu naknadu

Poduzetnicima koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada propisanom od Stožera Civilne zaštite Istarske županije, odgađa se plaćanje izdanih raćuna za komunalnu naknadu do 30. lipnja 2020. godine a što je omogućeno Odlukom o odgodi dospijeća plaćanja komunalne naknade.

Odlukom o umanjenje zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Labina omogućava se svim poduzetnicima obuhvaćenih mjerama Stožera umanjenje zakupnine u visini od 50 posto počevši od ožujka 2020. godine pa do ukidanja mjera.

Za podmirenje obveze za ožujak neće se vršiti povrat sredstava, već će se izvršiti prijeboj s budućim davanjima za razdoblje nakon ukidanja mjera.

Oslobađanje plaćanja poreza na korištenje javnih površina

Oslobađanje plaćanja poreza na korištenje javnih površina omogućuje izglasana Odluka o oslabađanju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, i to počevši od 1. ožujka pa do ukidanja mjera.

Gradski vijećnici usvojili su i Odluku kojom daju suglasnost da Grad Labin kandidira projekt 'Rekonstrukcija i opremanje dječjeg igrališta Vineža' na objavljeni natječaj Lokalne akcijske grupe 'Istočna Istra' koji je otvoren do 7. travnja.

Video je dostupan OVDJE

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa