Miletić kritizirao Vladine mjere i dao jedan konkretan prijedlog

0
Boris Miletić: 'Dok druge zemlje na prijetnju odgovaraju teškom artiljerijom naša Vlada vadi mrežicu za komarce'
Boris Miletić: 'Dok druge zemlje na prijetnju odgovaraju teškom artiljerijom naša Vlada vadi mrežicu za komarce'

Predsjednik IDS-a Boris Miletić danas je održao video konferenciju na kojoj se osvrnuo na nedavno predstavljen paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije Vlade Republike Hrvatske istaknuvši odmah da te mjere treba pozdraviti, no one su toliko nedostatne da ne predstavljaju niti prvi korak.    

- Vlada mora shvatiti da je ovo situacija bez presedana, kad je riječ o gospodarstvu, jer i za vrijeme rata kao ultimativne krizne situacije bilo je puno više gospodarske aktivnosti nego sada. Zbog toga razmišljanja da će se „konvencionalnim“ metodama, koje Vlada trenutno koristi, situacija riješiti i prebroditi - neće ništa donijeti osim štete jer će tisuće ljudi završiti na burzi i poduzeća u blokadama.

Predsjednik IDS-a napomenuo je da su druge zemlje daleko ozbiljnije shvatile situaciju. Dok je njemačka Vlada, primjerice, spremna čak nacionalizirati određena poduzeća te za to odvojiti 100 milijardi eura, naša Vlada odgađa doprinose.

– Dok Sjedinjenje Američke Države spremaju najveći paket mjera pomoći američkom gospodarstvu ikada, a u Francuskoj mala i srednja poduzeća u teškoćama mogu prestati plaćati najam, električnu energiju i komunalne usluge, mi uvodimo tek odgodu plaćanja turističke članarine!

- Drugim riječima, dok druge zemlje na prijetnju odgovaraju teškom artiljerijom naša Vlada vadi mrežicu za komarce, naglasio je Miletić poručivši da je „vrijeme za prave dubinske poteze koji trebaju ići „do kosti“ odnosno do onoliko koliko sustav može izdržati!“

Postoji, kazao je, razina ispod koje se ne može ići, a to je zdravstveni sustav, mirovine koje ne mogu doći u pitanje. Sve, ali baš sve ostalo treba staviti na stol i razmotriti. Zemlja smo, valjda, s najviše parafiskalnih davanja u svijetu – sada je vrijeme da se to jednom zauvijek prereže jer ako nećemo sada kada ćemo!

Miletić je kazao da postoje potezi koje se zaista u ovom trenutku mogu odmah povući bez da ikoga bole, istaknuvši odmah konkretan primjer koncesija za turističko zemljište. „To su namjenska sredstva za javnu turističku infrastrukturu i za koje je Ministarstvo turizma u 2018. uprihodilo 23 milijuna kuna. Ako se jedne godine ne ulože sredstva u javnu turističku infrastrukturu svijet neće propasti, ali bi poduzeća mogla!“

- Poduzetnici širom svijeta pa i u Hrvatskoj gledaju u svoje Vlade i traže od njih signale za svoje odluke. Traže impuls i signal kojim smjerom krenuti, a ono što dobivaju nije ni blizu dovoljno dobro. Naša Vlada, pak, šalje signal da je zabrinuta, ali „samo malo“. Treba jasno reći da nam bez adekvatnog odgovora države prijeti masovni val otpuštanja!

Predsjednik IDS-a poručio je da teret i negativne posljedice moraju biti adekvatno raspoređeni. „Ne možemo pustiti da gospodarstvo krvari, a da se javni sektor ponaša kao da ga se to ne tiče! Svatko će trebati podnijeti svoj dio tereta i svi će se trebati nečega odreći, počevši od politike, javnih službi, poslodavaca i sindikata. To je jedini način da se ova kriza prebrodi i da se što prije krene prema oporavku i novom rastu! 

Za kraj, predsjednik IDS-a zahvalio se još jednom svim građanima koji poštuju mjere propisane od strane Nacionalnog i županijskog stožera za civilnu zaštitu te se u velikoj većini pridržavaju uputa i ne izlaze bez potrebe na ulice. Velike zahvale i zdravstvenim djelatnicima, vatrogascima, policajcima i svim službama koji se svakog dana izlažu riziku zaraze u obavljanju svog posla, kao i, naravno, učiteljima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa