fabrizio radin:

'Potrebno nam je zajedništvo kao 1994. kad smo donosili Statut'

1
Fabrizio Radin
Fabrizio Radin

Fabrizio Radin, zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana, dao je izjavu povodom obilježavanja 30. ožujka – Dana Istarskog statuta:

„Na današnji dan - 30. ožujka, obilježavamo 26. godina od donošenja Istarskog statuta i po prvi put, ovaj povijesni dan neće biti obilježen svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije - Istarskog sabora. Naime, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH zabranjena su društvena okupljanja s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Istarski statut usvojen je 30. travnja 1994. godine, nakon duge pravne i političke borbe, te predstavlja uspjeh i pobjedu Istre, koja je ostvarena u zajedništvu. Prisjetimo se, tadašnja je Vlada ukinula 36 članaka našeg Statuta, a time je željela ukinuti građanska i manjinska prava i slobode na što nismo pristali. No, nismo odustajali, već smo se zahvaljujući upornosti i strpljivosti izborili da Istarski statut zadrži svoj izborni oblik.

Zajedništvo koje je bilo ključno u donošenju Istarskog statuta, danas nam je možda potrebnije više nego ikada prije. Istarska županija, Hrvatska i cijeli svijet nalaze se u izvanrednoj situaciji, a čiji je uzrok pandemija koronavirusa. Vremena u kojima živimo obilježena su neizvjesnošću i zbog toga su nam potrebne solidarnost i humanost te, prije svega, odgovornost. Zdravlje je svima apsolutni prioritet, ali posljedice epidemije već osjećamo i osjetit ćemo i na drugim područjima. Svjesni smo da će se ova situacija nesumnjivo odraziti na naš način življenja i uvjete života. Upravo zato od države se očekuju konkretne mjere pomoći i rasterećenja građana i poduzetnika. Istarski gradovi su već učinili korak u tom smjeru i prošlog su tjedna predstavili mjere za rasterećenje gospodarstva, čime su pokazali spremnost izaći u susret poslovnom sektoru, posebice obrtnicima, poljoprivrednicima, te malim i mladim poduzetnicima.

S druge strane, na svima nama je da u ovim vremenima zadržimo smirenost i da svi zajedno, pridržavajući se propisanih mjera i ograničenja, damo svoj doprinos što skorijem izlasku iz ove krize. Pritom, koliko god teško bilo, stečena prava građana ne smiju nam biti oduzeta. Zajednički ćemo pristati na odricanja koja se od nas u ovom trenutku traže, ali ne i na ograničavanje tih postulata. Istarski statut bio je i ostao pobjeda razuma i humanizma te vođeni njegovim odredbama, i danas apeliramo na iste vrijednosti u borbi protiv koronavirusa", kazao je Fabrizio Radin te svim građankama i građanima Istre čestitao Dan Istarskog statuta.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA