Što Poreč zna, a Pula ne zna?

Održavanje brodogradnje je poput ulaganja u tvornicu filmskih vrpci

0

"U cilju revitalizacije brodogradnje u Puli, daje se suglasnost na prijenos koncesije pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik", objavljeno je sjednici Vlade.

Novi ovlaštenik koncesije je trgovačko društvo Uljanik Brodogradnja 1856. Radi se o 666 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra, od čega je 326 tisuća kopneni prostor, a ostatak morski akvatorij. Koncesija je dana na 30 godina do 18. siječnja 2041. godine. Zaposlit će se 800 ljudi u Puli.

Valamar u porečkoj zoni Pical realizira investiciju u Hotel Pinea ukupne vrijednosti 790 milijuna kuna, čiji dovršetak je planiran za sezonu 2021. godine. Riječ je o cjelogodišnjem  hotelu s pet zvjezdica i 514 smještajnih jedinica, u okviru kojeg će se nalaziti i najveći hotelski event centar u Istri s kongresnim kapacitetom od 1.200 gostiju. Projekt predstavlja transformaciju porečkog turizma prema onom više kvalitete, koji će otvoriti preko 500 novih cjelogodišnjih radnih mjesta plus još dodatnih u špici sezone.

Uljanik je hrvatske porezne obveznike koštao preko pet milijardi kuna do sada. Porečani figurativno za samo jednu milijardu kuna otvaraju preko 500 radnih mjesta (i čije se održavanje sigurno neće plaćati novcima građana) koja će u budućnosti biti bez konkurencije, osigurati mladima pravce obrazovnih procesa, sigurnih radnih mjesta i svojoj lokalnoj zajednici (Poreština) osigurati dugotrajni prosperitet mnogih djelatnosti koje prate turizam.

A u Puli? Opet po starom. U konkurenciju sa Kinom i Južnom Korejom i to u branšu gdje ispadaju Njemačka i Italija.

A da mi Porečane zamolimo da naprave umjesto vrhunskog hotela sa 5 zvijezdica, fabriku Kodak?

Smjeste odjel za razvijanje filmova u Špadiće, odjel za primanje negativa poštom smjeste u Plavu Lagunu, odjel za slanje razvijenih fotografija građana i pravnih osoba u Zelenu Lagunu. I riješeno! Pa da se svi skupa slikamo. Nova brodogradnja u Puli i nova tvornica Kodak u Poreču su budućnost Istre. (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa