533 1
Giovanni Sponza:

'Vladin prijedlog o praćenju svih telefona je ekstreman'

1
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

„Ekstreman i potencijalno jako opasan“, tim je riječima predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza opisao HDZ-ov prijedlog dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je vlada Andreja Plenkovića poslala u Sabor po hitnom postupku.

Naime, pod krinkom borbe protiv širenja koronavirusa, Vlada traži hitne izmjene zakona kako bi dobila mogućnost nadgledanja i praćenja mobitela građana.  Tom je prigodom Sponza poručio da takav prijedlog nije nikakva epidemiološka mjera.

„Ako se želi nadgledati i sankcionirati građane koji krže mjere izolacije i opstruiraju borbu protiv pandemije, to se može napraviti na niz drugih načina. HDZ-ov je prijedlog da se dozvoli nadzor svih telefona i to bez ikakve kontrole onih koji takav nadzor provode. Ako to dozvolimo rekli smo laku noć demokraciji u Hrvatskoj“.

Činjenica da je Vlada, dodao je Sponza, odlučila poslati taj prijedlog u saborsku proceduru po hitnom postupku, bez konzultacija s oporbenim strankama dodatno budi strah od zlouporabe situacije s pandemijom kako bi sebi povećala ovlasti nauštrb demokratskih procedura.

IDS poziva Vladu da odustane od tog prijedloga. Ukoliko Vlada i dalje želi progurati taj zakon, onda naglašavam da se sukladno Ustavu RH takav zakon ne može donijeti običnom većinom i po hitnom postupku jer je nedvojbeno da se ovim mjerama i zadiranjem u privatnost znatno ograničavaju građanske slobode.

„Borba protiv koronavirusa ujedinila je sva parlamentarne stranke. Politika je uspjela, barem u toj situaciji, pokazati potrebnu razinu zrelosti. Na HDZ-u je sad odluka hoće li prokockati taj politički kapital i ugroziti povjerenje građana u Nacionalni stožer koji se u ovoj situaciji uspio nametnuti kao profesionalno i kompetentno tijelo.  

Za kraj, Sponza je poručio da je praćenje mobitela apsolutno besmislena mjera u borbi protiv koronavirusa jer ljudi mogu uvijek ostaviti mobitel kod kuće.

„Kršenje samoizolacije može se spriječiti primjenom postojećih propisa koji omogućavaju kažnjavanje prekršitelja, dakle nema potrebe da Vlada špijunira mobitele građana“, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA