dino kozlevac

'Prijavite poslodavace koji krše propise za zaštitu od koronavirusa'

0
Dino Kozlevac (foto: Jutarnji list)
Dino Kozlevac (foto: Jutarnji list)

Tko god od poslodavaca krši propise i mjere vezano za zaštitu od epidemije od koronavirusa, slobodno ga možete nam prijaviti i uzeti bolovanje, poručio je danas na konferenciji za novinare u Puli Dino Kozlevac, čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite u Istri, piše Jutarnji list.

- Apeliram na poslodavce da ograniče svoje djelatnosti. Sada ću nešto teći za što možda nisam ovlašten. Građani ako primijete da njihov poslodavac ne primjenjuje mjere zaštite na svom radnom mjestu, i  ako se i dalje osjećaju ugroženi, neka to slobodno prijave. Ako smatraju da poslodavac to nije izvršio, neka ostanu doma.

Ili će biti bolovanje  ili će dobiti slobodno. Pokušat ćemo ljude zaštititi od toga. Ali to mora biti organizirano. Pozivam ljude da to signaliziraju, a poslodavci će dobiti najoštrije upozorenje da će im djelatnost bili zatvorena. Imamo takvih dojava, kazao je Kozlevac.

Kazao je i da još uvijek iz Italije pristiže dobar dio radnika koji su ili dobili otkaz ili su ih poslodavci poslali na slobodne dane. Svi oni neće biti pušteni kućama u samoizolaciji, nego će ostati u karanteni.

Zabilježen povećan dolazak Istrana koji rade u Italiji

- Jučer i danas bilježimo povećani dolazak naših sugrađana koji rade u Italiji jer su tamo firme zatvorene. Mi i Primorsko-goranska županije bilježimo taj priliv ljudi. Svi oni idu u karantenu na 14 dana. Ta je mjera donesena  radi onih neodgovornih koji nisu poštivali dosadašnje mjere samoizolacije, kazao je Kozlevac. Što se tiče svih onih koji su iz Zagreba ili drugim mjesta iz unutrašnjosti došli u svoje apartmane i vikendice u Istri, Kozlevac ih moli da se vrate kućama.

- Ne znam koliko je to ljudi, ali ne radi se o brojci većoj od stotinu ljudi i već se dio njih vraća kućama. Apeliram da i ostali to učine da nam ne opterećuju zdravstveni sustav, pogotovo u manjim sredinama, koji  nije dimenzioniran za takvu situaciju kakva je sada, kazao je.

Dodao je da još nema policijskog sata i da se nada da ga neće ni biti, no svima će kretanje biti ograničeno.

- Kretanje u mjestu boravka je dozvoljeno kao i do sada. Treba ići, obaviti i vratiti se i biti kući. Sada je  ograničeno kretanje van mjesta boravka, pogotovo županija. Sada će se to kontrolirati. Nema policijskog sata i blackouta, nego će  poslodavci davati službama koje moraju raditi propusnice.

Drugu vrstu dozvola će davati stožeri civilne zaštite gradova i općina, i to ako netko mora neophodno ići u drugo mjesto. I to će biti na dnevnoj bazi. Treću vrstu dozvola će davati liječnici opće prakse svojim pacijentima koji moraju u bolnicu ili neku drugu zdravstvenu ustanovu. Sve ove mjere trebale bi dati rezultata u nekom periodu po ocjeni struke. Sljedeća mjera je policijski sat, ali vjerujem da do toga neće doći, pojasnio je Kozlevac.

Najveći broj oboljelih s područja Umaga i Brtonigle

Inače, u Istri je u pulskoj Općoj bolnici hospitalizirano 29 osoba koje su pozitivne na koronavirus, a najveći broj oboljelih je s područja Umaga i Brtonigle. Od tog broja 28 njih ima blažu kliničku sliku, dok je jedan pacijent sa srednje teškom kliničkom slikom. Prosječna dob pacijenata koji su u bolnici je 55 godina. Od tog broja je 18 muškaraca i 12 žena. Danas se čekaju rezultati 21 brisa.

- U subotu smo imali tri pozitivne osobe, jedna je bila kontaktna osoba, a dvije osobe su došle iz rizičnog područja. Od toga je jedan slovenski državljanin koji je upućen na liječenje u svoju zemlju. U nedjelju je bilo 4 pozitivna slučaja, od čega su tri kontakti s oboljelima, a jedna je došla iz Španjolske, kazao je ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović. Isto tako sve više je slučajeva koji su vezani sa slučajem preminulog ugostitelja iz Brtonigle ili sa sprovodom oca vinara Morena Coronice u Umagu.  Velikim dijelom se javljaju osobe starije životne dobi, piše Jutarnji list.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 08.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 08.08.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A KUHAR/ICA

Do: 08.08.2020.

KRINGA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 08.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA