U Istri 13 novozaraženih: većina ih je bila na sprovodu Coronice

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

U Istri je 13 novozaraženih od koronavirusa, a kako je danas izvijestio Stožer civilne zaštite Istarske županije, svi su slučajevi povezani s već zaraženim osobama, a jedan je slučaj vezan za ugostiteljskog radnika koji se vratio s rada na skijališta Madonna di Campiglio. To znači da je trenutno u Istri 25 zaraženih osoba, od čega je jedna preminula, a jedan je austrijski državljanin koji je nakon testiranja upućen na liječenje u svoju zemlju. Većina zaraženih bila je na sprovodu oca poznatog vinara Morena Coronice u Umagu, a dio njih odnosi se i na kontakte s pokojnim vlasnikom konobe Astarea Ninom Kernjusom. Epidemiolozi su dosad identificirali 170 osoba koje su bile na tom sprovodu i 20 kojih je bilo u Astarei. Čekaju se nalazi novih 18 testiranja, piše Jutarnji list.

- Pet osoba je pozitivno od 17 briseva koji su uzeti tijekom srijede. Od tih 5 osoba većinom se radi o kontaktima pozitivnih osoba, a jedna je importiran virus ugostitelja iz Madonne di Campiglio. Jučer su stigli nalazi kasno popodne, a tiču se osoba koje su obrađene i pregledane na infektologiji. Tu imamo osam novodokazanih osoba. Dakle, od početka praćenja imamo 25 oboljelih osoba koje su dokazane na našem području. Od tih 8 osoba radi se o osobama koje su povezane sa slučajevima gdje smo imali pozitivne nalaze. To je veliki obuhvat na području Buja i Umaga, odnosno Brtonigle, kazao je čelni čovjek istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović. Istaknuo je da je epidemija u uzlaznoj putanji te da se to očekivalo.

- Taj povećani broj je slika nečega što se u našoj županiji događa zadnjih 10 do 15 dana. To je bio unos virusa putem privremenih radnika u inozemstvu, i boravak turista na našem području te nepridržavanja mjera samoizolacije. Dobro da smo počeli i prije sa svim preventivnim mjerama, čak i prije nego su neke uvedene u cijeloj državi. Da nismo, slika bi bila drugačija. Koliko će taj uzlazni trend trajati, ovisi o nama. Same mjere nisu dovoljne da se stvari drže pod kontrolom. Svi mi kako se ponašamo, ovisi koliko će taj trend biti uzlazni ili ćemo doći do stagnacije, kazao je. Dodao je i kako je prosjek godina oboljelih 49 godina te da se većinom radi o radno aktivnom stanovništvu.

- Osobe koje su najviše zahvaćene su one koje su aktivno odlazile u inozemstvo. Zadnjih dana imamo povećani broj osoba sa starijim godištima. Nakon jučerašnjih slučajeva, imat ćemo veći broj oboljelih osoba starije životne dobi. Upozorio bih sve da jednostavno ne izlaze iz kuća i sve obavljaju preko drugih osoba, kazao je Stojanović. Dodao je da još uvijek ima slučajeva kršenja samoizolacije što je nazvao sramotnim. 

- Oni ne samo da omalovažavaju rad svih komunalnih službi i zdravstvenih radnika i napore svih građana, takvim sebičnim ponašanjem ugrožavaju sve oko sebe i podržavaju tijek svega što se događa. Nalazimo se u uzlaznom dijelu epidemije i sada je vrijeme da se držimo svi svojih mjera, kazao je.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić dodala je kako su svi koji su zaraženi, njih 23 u bolnici i da se dobro osjećaju. Osobe koje čekaju rezultate svojih briseva su u samoizolaciji jer im bolnica trenutno ne može ponuditi adekvatne prostore gdje bi mogli biti van doticaja s drugim ljudima, a dok im rezultat nije pozitivan ne mogu biti ni hospitalizirani s osobama koje su pozitivne. Dodala je da su osim odjela infektologije gdje se prate pacijenti s dokazanom infekcijom, u bolnici oformili i takozvani COVID odjel gdje se nalaze osobe koje bi mogle biti zaražene, ali su hospitalizirane zbog drugih bolesti.

- Sva 23 pacijenta pokazuju blage kliničke slike, ali imamo i osobe koji su osamdesetogodišnjaci i devedesetogodišnjaci. Oni bi mogli ići u kliničko pogoršanje, mada se nadamo da se to neće dogoditi. Važno je naglasiti da su u Hrvatskoj opremljeni primarni respiracijski centi. Za Istru se nalazi u KBC Rijeka, a jučer je Zaklada Adris donirala 3 milijuna kuna za KBC Rijeka za potrebe liječenja za tri županije. Mi ćemo nabaviti i tri predrespiratora, a to će biti namijenjeno onima koji teže dišu, a ne treba im respirator, kazala je.

Istra će vjerojatno tražiti još strože mjere za svoje područje, a to je ograničavanje slobodnog kretanja, posebno starijih ljudi.

- Striktno provođenje mjera je ključ održavanja stanja, odnosno ne pogoršavanja stanja. Neka se svi pridržavaju discipline. Vlada je zaoštrila mjere, pa i na našu preporuku i zahtjev, a to je da se zatvore dječja igrališta i da se onemogući okupljanje na javnim mjestima - parkovima, plažama i igralištima. Zabranjen je i javni prijevoz. Sljedeća mjera koju ćemo zatražiti je onemogućavanje slobodnog kretanja građana, osim onih koji moraju raditi. A starije osobe neće smjeti izlaziti iz kuće. Moramo onemogućiti kretanje virusa među ljudima. Od danas je u crvenoj zoni i Slovenija, kazao je čelni čovjek istarskog Stožera Dino Kozlevac, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa