Izložbom Nikole Šolića otvoren Klub udruge građana Ladonja

26.12.2012 - 09:24
Izložbom Nikole Šolića otvoren Klub udruge građana Ladonja

U Rovinju je 23. prosinca otvorena Kugla – Klub udruge građana Ladonja. Na svečanom otvorenju, rovinjskoj se publici predstavio Nikola Šolić, proslavljeni hrvatski fotoreporter.

Rođen u Hrvatskoj Kostajnici 1957. godine, kao novinar i fotoreporter Šolić aktivno radi od sredine osamdesetih godina, a u agenciji Reuters bio je zaposlen puna dva desetljeća, od 1992. do 2012. godine.

„U Reutersu netko može biti ljeniji ili aktivniji fotograf, ali svi moraju udovoljiti vrlo visokom standardu kvalitete i svladati tehničke preduvjete te pravovremeno pripremiti i poslati vrhunske fotografije i reportaže, ponekad iz najzabačenijih i ratom devastiranih dijelova svijeta, što često nije lagan zadatak“,  riječi su ovog iskusnog fotografa za kojeg prijatelji u šali kažu da njegov P.T.S.P. ima P.T.S.P.

Nikola se tijekom aktivne karijere često zatekao u najopasnijim i najnehumanijim situacijama na svijetu, iz kojih se s „glavom u torbi“ i fotoaparatom probijao kroz prve linije ratišta, šaljući svijetu dokumentirana svjedočanstva najvećih ratnih užasa i grubih kršenja ljudskih prava. Život u ratu za Nikolu je često bio samo „još jedan radni dan u uredu“.

Šolić zasigurno spada među najistaknutije hrvatske fotoreportere svjetskog ranga. Dugogodišnjim angažmanom u agenciji Reuters, fotoaparatom je zabilježio brojne fotografije najupečatljivijih svjetskih ratnih, političkih i sportskih događaja i ličnosti, objavljenih u gotovo svim svjetskim medijima poput CNN-a, Guardiana, MSN-a, Yahoo Newsa, RT-a, NBC-a, AlJazeerae, AP-a, Washington Posta i mnogih drugih. Autor je i Reutersove fotografije godine 2006. koja prikazuje ratni helikopter kako prolazi kroz bagdadsko izlazeće sunce.

Nagrađena fotografija Nikole Šolića
Nagrađena fotografija Nikole Šolića

Fotografije izlazaka sunca prikazanih na predstavljenom „Pravom putu“ snimane su svakodnevno, dok je Šolić po Reutersovom zadatku boravio u Bagdadu i snimao posljednje dane jednog od najvećih diktatora novog doba, Saddama Husseina. Upravo je on čovjek koji je snimio zadnju njegovu fotografiju prije smaknuća.

Autor ovom izložbom nastoji dočarati i određenu mirnoću Bagdadskih jutara kao perceptivne suprotnosti s lokacija okruženih strahom, neizvjesnošću i intezivnim vojnim operacijama.

Nikola danas živi i radi u Zagrebu, iako je službeno umirovljen u Reutersu i dalje uporno proizvodi brojne fotografije i kao vanjski suradnik surađuje s brojnim svjetskim novinarskim agencijama. Inicijator je brojnih novih kreativnih projekata među kojima i Art pogona, firme koja se bavi posredovanjem u kulturi.

Na svečanom otvorenju, Stojan Babić iz rovinjske tvrtke Studio Diamond predstavio je atraktivan „Laser Show“ na uređaju najnovije generacije, što je također oduševilo publiku.

U ime predstavnika rovinjske udruge Ladonja, okupljenima su se obratili predsjednik udruge građana „Ladonja – za bolji Rovinj“ Ivo Uccio Miletić i gradski vijećnik Raoul Privileggio. „Nadam se da će ova inicijativa biti dočekana s interesom jer je Ladonja na prvom mjestu udruga građana“, kazao je Miletić.

Raoulu Privileggiu pripala je čast otvaranja velike „kugle“, fizičke instalacije pripremljene posebno za ovu prigodu, nakon čega su uzvanici pjenušcem koji se nalazio unutar instalacije nazdravili i na taj način prigodno označili početak djelovanja rovinjske Kugle.

Okupljenima su se obratili i inicijatori projekta Zoran Milijašević i Ozren Komadina, koji su zahvalili svim članovima udruge na svesrdnoj pomoći i uzvanicima na odazivu te najavili skora događanja u Kugli, tako da će već  8. siječnja biti održan okrugli stol na temu „Plomin 3 – Istine i laži“, u utorak 15. siječnja 2013. radionica „Facebook za totalne početnike“, 22. siječnja okrugli stol na temu „Legalizacija bespravno izgrađenih nekretnina“ i 29. siječnja prikazivanje dokumentarnog filma uz okrugli stol na temu „Zeitgeist Addendum“.   

Svi programi su otvoreni za građanstvo i besplatni. Izložba Nikole Šolića „Pravi Put“ će u Kugli biti otvorena od 23. prosinca 2012. godine do 31. siječnja 2013. godine, a građani će je moći posjetiti radnim danom od 17 do 21. sat na adresi Ivana Gundulića 6a u Rovinju. Sva događanja u klubu građani mogu pratiti i na službenoj web stranici www.kugla.org te na Facebook stranici.

Tweet

Posljednje novosti