obistinile se prognoze

Još jedan Labinjan ima koronavirus, evo zaključaka istarskog stožera

0
Oboljeli se nalaze u OB Pula
Oboljeli se nalaze u OB Pula

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u OB Pula, izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Radi se o osobi koja je došla iz Italije, zajedno s pacijentom iz Labina koji je u ponedjeljak bio pozitivan na koronavirus, a koji se također nalazi u bolnici u Puli, piše Jutarnji.

U međuvremenu, na današnjoj 19. sjednici Stožera civilne zaštite Istarske županije, na kojoj su prisustvovali istarski gradonačelnici i načelnici stožera civilne zaštite istarskih gradova doneseni su sljedeći zaključci:
1. Odgoditi do daljnjega sva okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru. Gradskim i općinskim ustanovama nalaže se zatvaranje kino dvorana, knjižnica i čitaonica te klubova, zatim prostora udruga civilnog društva, saveza i zajednica udruga, kao i prostora koje te udruge koriste za manifestacije.

Također, preventivno će se zatvoriti svi sportski objekti, dvorane, bazeni, sportski tereni i igrališta, o čemu će svi biti obaviješteni putem Saveza sportova županije i gradova. Gradonačelnici i načelnici donijet će potrebne odluke za učinkovitu provedbu navedenog. 

2. Gradovi i općine, odnosno turističke zajednice na njihovim područjima će, putem sustava e-visitor evidentirati sve pristigle turiste iz Republike Italije, te će informacije o istima dostaviti nadležnoj sanitarnoj inspekciji, radi daljnjih postupanja.

3. Od Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traži se zatvaranje svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te visokoobrazovnih institucija na području Istarske županije do 14. travnja 2020. godine.

4. Od Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traži se odgoda svih prvoligaških i drugih sportskih natjecanja, odnosno mogućnost održavanja istih bez prisustva gledatelja.

Predloženim mjerama smanjujemo rizik daljnjeg širenja zaraze koronavirusom COVID-19 na području Istarske županije. Unazad petnaest dana je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na području Republike Italije, s povećanim brojem oboljelih osoba, kao i smrtnih slučajeva te nekontroliranog širenja virusa. Istarska županija teritorijalno je najbliža Republici Italiji te je uz nju vezana dnevnim kretanjima stanovništva. Upravo zbog brojnih dnevnih migracija, te dolazaka vikend turista u naše krajeve imamo vrlo vjerojatan povećani unos uzročnika virusa na području Istarske županije, koji još nije evidentiran. Proteklog vikenda zabilježen je značajan broj dolazaka turista, odnosno cijelih obitelji s registriranih područja zaraze. Sve navedeno povećava vjerojatnost pojave većeg broja oboljelih na našem području. Zaključno, zbog značajno povećane mogućnosti javljanja većeg broja oboljelih javlja se nužnost žurne i neodgodive provedbe gore navedenih mjera i zaključaka, navodi se u zaključcima koje potpisuju zamjenik župana Fabrizio Radin, ravnatelj ZJZIŽ Aleksandar Stojanović i načelnik Stožera Dino Kozlevac. Distavljeni su državnom stožeru pod vodstvom ministra Božinovića i premijeru Plenkoviću.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR / SOBARICA - ROOM MAID

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA