DEGRASSIJEVa PREMIUM LINIJa

Fascinantan izbor izvrsnih vina predstavio veliko umijeće vinara!

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Bogat program radionica na ovogodišnjem izdanju Vinart Grand Tastinga započeo je prošloga četvrtka u velikom stilu: vertikalnim kušanjem Degrassijeve premium linije crnih cuveea Terre Bianche 2003. – 2013. Riječ je, naravno, o pioniru istarske vinske renesanse te prvom istarskom vinaru koji se ozbiljno počeo baviti bordoškim kupažama sa svojih vinograda u Bujštini, točnije s položaja Contarini kod Brtonigle, a potom, nakon sadnje novih loza, i dodavanjem drugih sorti u kupažu, piše Jutarnji.

U berbama od 2003. – 2008. (2006. je izostala jer grožđe nije zadovoljavalo visoke kriterije koju je Moreno Degrassi sam nametnuo svojoj liniji Terre Bianche) zastupljeni su u jednakim omjerima cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, da bi od 2009. bili uključeni i petit verdot, pinot crni, syrah i refošk, javlja Jutarnji.

Fascinantan izbor redom izvrsnih vina predstavio je veliko umijeće i duboko promišljanje vinara u podrumu. Stilski različita, ova vina pokazuju i njegov istraživački duh, ali i strpljenje i staloženost: nijedno vino nije napustilo podrum prije nego što je dovoljno dugo odležavalo u drvu, a potom i u bocama. Od nevjerojatno živog prvog vina iz 2003., koje je sam utemeljitelj i šef Vinart Grand Tastinga Saša Špiranec proglasio remek-djelom, pa sve do posljednjeg u nizu, iz 2013., Terre Bianche svjedoče o silnoj raznolikosti koju internacionalne sorte mogu postići o različitim klimatskim uvjetima, ali i o ozbiljnom potencijalu za velika vina u kojima se može uživati doslovce desetljećima. I baš kao što je berba 2003. u izvrsnoj formi, prekrasno vino iz 2013. zapravo je još mlado i najavljuje svoj doista lijep i dug život u kojemu će se očito jako dobro razvijati.

Moreno Degrassi, koji je na ovoj radionici sam predstavljao svoja vina, uz pomoć glavnog enologa svoje vinarije Alena Matelića, neprijeporno je prvoklasni istarski teškaš, a odabirom njegove prezentacije za otvaranje serije radionica Vinart Grand Tasting pokazuje snagu i ozbiljnost koja uvelike nadmašuje regionalne granice, piše Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA