LET IZNAD MOTOVUNSKE ŠUME

Hoće li Motovunske šume postati Motovunske livade?

0

U pazinskim prostorima Istarske županije održan je do sada najviši i najotvoreniji sastanak po temi očuvanja staništa tartufa u Motovunskoj šumi, po želji i interesu ministrice poljoprivrede Marije Vučković i njezinih suradnika te Udruge  tartufara Istra, predstavnika Hrvatskih šuma, županijskog  pročelnika za poljoprivredu Ecija Pinzana sa suradnicima, gradonačelnicima dijela zone istarskog tartufa i saborskog zastupnika Emila Dausa. Opći dojam ovog prvog takvog sastanka je da Hrvatske šume ne vide i ne prepoznaju tartufarsku problematiku što više nije samo puko sakupljanje tartufa i njihova prodaja, već se današnji tartufari postavljaju kao čuvari i zaštitnici prirode, flore i faune i trenutno su akcijama i aktivnošću usamljeni bez obzira što imaju visoku podršku istarskog službenog poljoprivrednog resora u pročelniku Eciju Pinzanu i ustanovi Natura Histrica. Tartufari šumu žele i za one koji dolaze poslije njih.


Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić je naglasio da je ta problematika već dugi niz godina otvorena tema i da volje za rješenje ima na svim nivoima. Saborski zastupnik Emil Daus je podsjetio nazočne što u Istri, Hrvatskoj i svijetu znači ime, "istarski tartuf" i kao član saborskog odbora za poljoprivredu najavio aktivnosti po temi mjera za očuvanje staništa istarskog tartufa koje nije samo isključivo u Motovunskoj šumi.

Predsjednik Udruge tartufara Istre Darko Muzica je  sa svojim suradnicima predstavio neoborive dokaze uništavanja staništa tartufa i propitao svih smiju li se drvosječe u Motovunskoj šumi tako ponašati, odnosno iz Motovunske šume praviti Motovunske livade?

Ministrica Vučković je pozorno i mirno saslušala sve uključene strane i najavila već za mjesec dana prve korake koje će poduzeti uvažavajući interese Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, lokalne i županijske uprave i samouprave, specijalne ustanove Natura Histrica, važnog turističkog značaja  brenda istarskog tartufa i posebno interesa tartufara i njihovih obitelji.

Natura Histrica je nabavila skupocjeni dron koji će uskoro "patrolirati" Istrom. On snima, zapisuje, evidentira po GPS lokacijama sve informacije. Svi se raduju njegovom letu iznad Motovunske šume.

Regulativa lovstva, status lovca, precizna uloga koncesionara je dosta nejasna i očekuje se vjerojatno do kraja godine "novi" Pravilnik ili dorada "novog-starog" radi implementacije u istoga svega što sada nije precizno i jasno definirano.
Uključit će se široki krug stručnjaka jer trenutno dominiraju samo šumarski interesi.

Tu će vjerojatno i Hrvatske šume možda dobiti priliku baviti se tartufarstvom da naprave otkupnu stanicu s radnim vremenom koje bi za vrijeme sezone trebalo biti od jutra do noći plus dva sata. Trenutno su uredno registrirane tvrtke za otkup tartufa na raspolaganju lovcu tartufaru za vrijeme sezone, 24 sata dnevno i sami ih obilaze u njihovim domovima. Dozvolu komercijalnog sakupljača tartufa izdaje nadležno Ministarstvo u Zagrebu. Školski primjer zakona ponude potražnje i ogromne razlike i rangiranja cijena se nalazi upravo u tartufarstvu. To je nevidljivom vrpcom spojeno već više od 75 godina po trenutnoj potražnji velikih europskih i svjetskih prijestolnica i brzinom dostave svježih tartufa do istih.

Imaju li Hrvatske šume znanja i vještina uhvatiti se u koštac s takvim svjetskim natjecanjem ili će to biti prepušteno registriranim tvrtkama to ćemo uskoro saznati.

To je tek prvo poluvrijeme po gorućoj temi očuvanja i zaštite Motovunske šume, održivom tartufarstvu, te očuvanju staništa ISO.

Ministrica je pokazala zavidan interes svjesna značaja istarskog bijelog tartufa kao hrvatskog nacionalnog gastro brenda. Tartufari i njihove obitelji na Motovunskom mostu najavljuju mirne prosvjede početkom svibnja. Možda ipak to bude samo motivacijski skup, proljetno okupljanje. Ili? (M.S./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa