Završje osvojilo drugo mjesto u izboru za najbolju filmsku lokaciju

0

Na Berlinskom filmskom festivalu (Berlinaleu), nakon gotovo 3 mjeseca neizvjesne borbe u utrci za Location Award 24. veljače proglašen je pobjednik! Izbor za najbolju filmsku lokaciju već treću godinu zaredom organizira European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa.

Među 10 lokacija u užem izboru, bio je uvršten i istarski gradić Završje, kandidat Istarske filmske komisije-Istria Film Commission, koja je u okviru Istarske kulturne agencije zadužena za promociju Istre kao filmske destinacije. Deset  europskih lokacija koje sve redom naglašavaju ljepotu i raznolikost Europe, kandidirali su filmski uredi/filmske komisije, članovi Europske mreže filmskih komisija / European Film Commissions Network (EUFCN).

Glasovanje je započelo krajem studenog,  a 31.12. produljen je rok za glasanje sve do 20.siječnja 2020. Do samog kraja  glasanja, vodila se tijesna bitka između Završja (HR) i El Hierra (ES), kandidata Canary Island Film Commission. El Hierro je lokacija na kojoj je snimana triller TV serija „Hierro“.

Na kraju, većinom glasova, primat je pripao El Hierru. Natjecati se sa ostalih, veličanstvenih 9 lokacija, biti uz bok nominiranim lokacijama, europskim metropolama, prekrasnim tisućljetnim lokacijama, pejzažima koji ostavljaju bez daha, predstavljao je pravi izazov za Istru i naše malo Završje koje broji tek 40 stanovnika… „Srebrno“ drugo mjesto predstavlja  velik uspjeh za naše Završje, Istru i Hrvatsku!

Glasovi i podrška koju smo dobili iz svih krajeva svijeta, upisalo je Završje u europsku filmsku mapu i sam vrh poželjnih lokacija za snimanje. Impresivne lokacije kao i državni poticaji, utjecali su na dolazak velikih filmskih produkcija u Istru. Puno se snima u Istri, a vjerujemo da će ovaj rezultat doprinijeti većoj vidljivosti Istre i Hrvatske, kao poželje filmske destinacije. IKA čestita pobjednicima, zahvaljuje svim glasačima Završja, a nama osvojeno drugo mjesto daje vjetar u leđa za nove nominacije u 2020.!

Film „Robin Hood“ je režirao Otto Bathurst, a scenarij potpisuje Joby Harrold. Snimao se u proljeće 2017. godine,  djelomično  i u istarskom mjestašcu Završju, koje  glumi rodno mjesto Robina Hooda, a brojne akcijske scene snimane su u njegovoj okolici , na mostu Parenzane. Dobar dio radnje odigrao se u Dubrovniku koji je utjelovio Nottingham. Nakon Dubrovnika, filmska ekipa preselila se u Istru, preciznije Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

Završje, u općini Grožnjan, glumi Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley.  Robin Hood dolazi na zgarište svog rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama. Upravo se na tom području snimaju impresivne akcijske scene. Glavne uloge tumače Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin.

Na filmu je u Hrvatskoj radilo preko 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1 650 statista. Snimanje je realizirano kroz mjere poticaja HAVC-a-Hrvatskog audiovizualnog centra. U 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj. Distribucija filma je započela 21. studenog u SAD-u, a u hrvatskim smo ga kinima gledali od 29. studenog u distribuciji Blitz Film & Video Distribution.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VRTLAR/KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA