Poreč dobio aparat za mjerenje peludi u zraku

0
Novi projekt predstavljen je na konferenciji za medije
Novi projekt predstavljen je na konferenciji za medije

Na zgradi Doma za starije i nemoćne osobe Poreč od 1. siječnja u funkciji je analizator za praćenje koncentracije peludi u zraku. Počevši od 2014. godine, analizatori za pelud smješteni su u Puli, Pazinu i Labinu, a s novim u Poreču obuhvaćena je sva vegetacija Istre i uspostavljena najgušća mreža monitoringa u RH.  Novi projekt u Poreču predstavili su na konferenciji za medije, 26. veljače gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović i njegova suradnica Vesna Kauzlarić, te ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Poreč Tihana Mikulčić.

- Zahvaljujući analizatoru, svakodnevno će za područje Poreča biti objavljivana peludna prognoza na web stranicama Zavoda, što će posebno pomoći ljudima koji pate od alergijskih bolesti, a kojih je od 7 do 10% u populaciji. Projektom je obuhvaćena različita vegetacija i alergeni koji utječu na zdravlje ljudi, a dobiveni podaci slat će se u europski centar za sakupljanje podataka te u izradi peludnih kalendara na godišnjoj razini. Sve to zajedno pomaže pojedincima koji pate od alergija da lakše organiziraju svoje aktivnosti, boravak na otvorenom, terapiju i tako aktivno utječu na svoje zdravstveno stanje., rekao je Stojanović i napomenuo kako se projekt financira iz županijskih sredstava.

- Ovi projekti se možda čine manji, ali nam itekako pomažu da postignemo neku novu, nadstandardnu razinu usluge i brige o zdravlju svih naših sugrađana. U više projekata odlično surađujemo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, i jednako kao što nam je bitno pratiti kakvoću mora na plažama, tako će i praćenje peludnih zrnaca omogućiti našim sugrađanima i gostima koji pate od alergija lakšu prilagodbu te u konačnici i kvalitetniji život ili boravak na odmoru., rekao je gradonačelnik.

Biologinja Vesna Kauzlarić iz Zavoda pojasnila je da analizator pokreće struja, te radi na principu usisavanja zraka – 10l/min, kao što to čini i ljudsko tijelo. Unutar pomične glave, koja se pomiče ovisno o smjeru puhanja vjetra, nalazi se ljepljiva traka na koju se lijepi sve ono što se nalazi u zraku, prvenstveno pelud.  Aparat je postavljen do 10 metara visine od tla, jer se na tim visinama najviše i zadržava alergena pelud, a rezultati nerijetko ovise o meteorološkim uvjetima. Dobiveni rezultati analiziraju se u laboratoriju u Puli. Dodala je kako se rezultati mogu pratiti i preuzimanjem besplatne mobilne aplikacije Peludna prognoza, koju je Pliva razvila u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“. Aplikacija donosi svakodnevne informacije o koncentraciji peluda pojedinih alergenih biljaka i peludnu prognozu za sljedeća dva dana, za sve gradove u Hrvatskoj koji vrše mjerenja. Dodatno, ona sadrži popis najčešćih alergenih biljaka. Uz svaku biljku je fotografija i opis biljke, kao i oznaka stupnja alergenosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa