Kutlača o Monte Giru: 'Razvoj situacije ne opravdava zadovoljstvo'

0
Monte Giro
Monte Giro

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije nije zadovoljan pregovorima o sklapanju kolektivnog ugovora u komunalnom poduzeću Monte Giro u Puli. O tome je 26. veljače izdao priopćenje koje donosimo u cijelosti u nastavku.

„Prije kratkog vremena smo javnost upoznali s činjenicom da otvaramo pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora u komunalnom poduzeću Monte Giro u Puli te da o njemu odlukom Grada, a i voljom direktora, nećemo pregovarati s direktorom već s zamjenikom gradonačelnika Cvekom. Obzirom na dobra iskustva iz pregovora u drugim gradskim poduzećima i ustanovama, na korektne odnose u pregovorima s predstavnicima Grada pa i gospodinom Cvekom, bili smo zadovoljni. Razvoj situacije na žalost ne opravdava to zadovoljstvo.

Direktor očigledno nije prihvatio razvoj socijalno partnerskih odnosa i kolektivno pregovaranje kao najdemokratskiji način razvijanja radno pravnih odnosa već smatra da su kolektivni pregovori i kolektivni ugovor miješanje u njegov posao i u rukovođenje poduzećem. Međutim odnose u Društvu ne narušavaju pregovori već ponašanje direktora koje postaje sve problematičnije što se zakonitosti tiče, a apsolutno neprihvatljivo što se tiče odnosa prema radnicima i Sindikatu. Ni odnos prema stavovima vlasnika nije ništa bolji pa si postavljamo pitanje iz kojeg razloga mu se to dozvoljava. Da navedem samo neke primjere.

O skupu radnika i kolektivnom ugovoru

Na traženje predstavnika Grada, a zbog očigledne sumnje nekoga (pretpostavljamo direktora Buršića) da ljudi u stvari ne žele kolektivni ugovor već to zbog nečega nameće Sindikat, organizirali smo skup radnika. Na prijedlog vlasnika na skup smo pozvali sve radnike, a ne samo članove, kako bi se pokazala volja svih. Usprkos činjenici što je takav skup organiziran na prijedlog i u dogovoru s vlasnikom, direktor Buršić je prijetnjama smanjenja plaća i neplaćanjem sudjelovanja na sastanku, spriječio ne članove sindikata da prisustvuju sastanku. Bez vidljivih posljedica.

Radniku, članu Sindikata, zaposlenom na određeno vrijeme je ovih dana istjecao ugovor o radu nakon neprekidnog rada 2 godine i 11 mjeseci. Direktor je zatražio od sindikalnog povjerenika i od predsjednika radničkog vijeća mišljenje o tom radniku i o tome da li da mu ponudi novi ugovor (obzirom na to da je radio 2 god i 11 mjeseci bilo bi normalno da to bude  ugovor na neodređeno vrijeme). Sindikalni povjerenik i predsjednik Radničkog vijeća su razgovarali s kolegama i direktoru dali pisanu i potpisanu izjavu da se radnika treba zaposliti na neodređeno vrijeme. Umjesto toga radnik je dobio obavijest da mu prestaje radni odnos. Na neposredno pitanje radnika zašto direktor Buršić mu je odgovorio da je za to kriv sindikat i radničko vijeće koji hoće sklapati kolektivni ugovor i njemu se miješati u vođenje poduzeća a da je on (radnik) sad žrtva toga.

Odnos direktora prema radnicima se očituje i u naređivanju radnicima da rade poslove koji uopće ne pripadaju u njihov opis poslova, vikanje na radnike, svađanje s njima, vikanje da nisu zaradili plaću koju su dobili, vrijeđanje radnika, ponašanje prikladno seoskoj gostionici ali nikako ne civiliziranim odnosima. O svemu ovome postoje svjedočanstva i materijalni dokazi.

Nakon posljednje konferencije za novinare na kojoj smo između ostalog govorili i o činjenici da predstavnici lokalne samouprave u nadzornom odboru Monte Gira očigledno ne znaju što je posao Nadzornog odbora dobio sam pisanu prijetnju od predsjednika Nadzornog odbora Antona Rupnika prijavama MUPU i DORHU zbog iznošenja neistina ukoliko se ne ispričam.

Nigdje ne govori koje su to neistine. Činjenica je da je predsjednik NO zajedno s drugim predstavnikom vlasnika i direktorom sazvao zaposlene na gradskom groblju zbog navodne nečistoće groblja te izjavio da oni smjenjuju upravnika groblja a od radničkog vijeća tražio da u NO imenuje drugog predstavnika radnika umjesto smijenjenog upravnika groblja. To je svakako nedopustiv i protuzakonito ponašanje članova NO, predstavnika vlasnika.

Dopis Gradu Puli

Sa svim ovim činjenicama smo upoznali, službenim dopisom, gradonačelnika Grada Pula gospodina Miletića skrećući mu pažnju na postupke direktora Buršića i predstavnika vlasnika u NO Društva. Direktor i predstavnici vlasnika u NO su svakako problem prvenstveno vlasnika i očekujemo od Grada da prema njima poduzme odgovarajuće korake. Podsjećamo da se radi o ljudima koji su odavno stekli uvjete za mirovinu. Direktor je danas u 71. godini i zaista ne vidimo razloga zašto je još uvijek na ovoj funkciji iako to nije protuzakonito.

Ponavljamo da se radi o direktoru koji u poduzeću ne dozvoljava civilizacijske dosege i demokratske norme što kolektivno pregovaranje i dogovaranje svakako je. Istovremeno direktoru koji, prema pisanju medije, ima najveću plaću od svih direktora komunalnih poduzeća u Puli dok mu radnici istovremeno imaju daleko najmanju osnovno plaću od svih srodnih poduzeća u okruženju. Vidjet ćemo što o tome misli vlasnik iz postupaka koje očekujemo. Na kraju krajeva će se vidjeti da li Grad podržava ovakvo ponašanje direktora, što je moguće, ali bi predstavljalo veliko razočaranje i veliki problem.

Ponavljamo da smo sa zadovoljstvom prihvatili vijest da će o kolektivnom ugovoru pregovarati zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji se u drugim pregovorima ponašao razumno i korektno. Održali smo i dva uvodna sastanka i dogovorili termin početka pregovora koji je gospodin Cvek odgodio. Čudi nas i zbunjuje da se od tada više ne javlja ni na telefonske pozive niti odgovara na mailove. Nadamo se da za to postoje realni razlozi i da to nije utjecaj direktora Buršića. Posebno ću naglasiti da je pregovore o kolektivnom ugovora u monte Giru svojim potpisom podržalo 29 radnika od ukupno 35 zaposlenih s tim da svi nisu ni bili na poslu kad se podrška potpisivala. Očekujemo da svi shvate i prihvate volju radnika da mogu razgovarati i pregovarati o sebi i svom položaju u poduzeću“, stoji u priopćenju SIKD-a koje potpisuje Rajko Kutlača.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa