Damir Kajin: 'Milanović kao da poručuje IDS-u da slobodno krade'

0
Damir Kajin
Damir Kajin

"Dvadeset godina bio sam član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i naprosto ne mogu vjerovati da službe nisu imale informaciju oko glavnog državnog odvjetnika. Učinjen je veliki propust zbog čega bi Milanovićev posao trebao biti smjena šefova obavještajnih službi. Svakoga suca, državnog odvjetnika, ali i odvjetnika treba pitati jesu li članovi koje udruge i ako jesu - koje. Pa ako se pokaže veza, sve presude treba revidirati. Paralelni sustav ne smije funkcionirati." piše Damir Kajin u pismu našem portalu. Prenosimo ga u nastavku:

"Svojedobno su Jakovčić i Gabrić pregovarali o kupnji rovinjske bolnice koja 'leži' na najatraktivnijem prostoru zapadne obale Istre. Jesu li u tome društvu i neki istarski tajkuni? O onome što se sve tamo izdogađalo prije nekoliko godina neću. Da podsjetim, borba protiv mafije u Italiji krenula je kada je raskrinkana tajna loža P2! Ako se Hrvatska želi boriti protiv korupcije i nepotizma, ovo joj je idealna prilika.

Usput rečeno, Milanovića i bivšeg ravnatelja SOA-e Lozančića poznajem 20 godina. Prvi put smo se upoznali 2000-2001. godine, negdje u okolici Londona. Vjerujem da zajedno mogu učiniti taj iskorak za boljitak zemlje.

Međutim, „nonsens“ je da Milanović ide na 30. obljetnicu IDS-a. Takav performans nisu izvodili ni Mesić, a ni Josipović. Kao da šalje poruku, oni su uz mene, neka kradu, ja ih štitim. Želim vjerovati da je ostalo bar nešto iz 2013. kada je govorio: „Istra jednako Kajin, Kajin jednako Istra!“. Istra danas nije opljačkana sa strane. Opljačkali su je istarski dužnosnici. Godinama ukazujem na strahovite financijske malverzacije, ali i pravu koruptivnu hobotnicu iza tunela Učka. Nažalost, po tom pitanju učinjeno je gotovo ništa.

Hrvatskoj treba medijska opozicija svakoj vlasti, bila to kritika ili pozitivna reakcija. Ja si to mogu dozvoliti. Ne zbog njih ili sebe, već zbog građana. Zamislite samo kako bi to bilo da ovako nastupa netko iz Istre ili Rijeke. Ne znam bi li se dogodio slučaj Uljanik.

Ni najveći romantičari ne mogu zatopliti odnose s istarskim dužnosnicima, odnosno lokalnim moćnicima kao što to mogu pojedini hrvatski političari. Istina, IDS je stranka nastala od poštenih i časnih Istrijana. U početku, savjest domicilnog stanovništva i nešto što je bila moralna vrijednost za sve u Hrvatskoj. Zadnjih deset godina sve se žrtvovalo za privatne interese. Glas naroda se više ne čuje. Sve se promijenilo. Od poštenja, savjesti, časti i istrijanstva nije ostalo ništa. Ostala je pravosudno - policijska hobotnica za lokalne moćnike koji su u politiku ušli bez ičega, a danas njih barem 50 teže je od 2,3 milijuna eura. Uspjeli su dokrajčiti Istru koja još nekako diše zbog turizma. Šteta. Zbog budućnosti i generacija koje odlaze.

Ako kontroliraš medije, raspolažeš s 5 milijardi kuna javnog novca, ako od 18.tisuća ljudi u javnim službama isplaćuješ 11 tisuća plaća, izbore ne možeš izgubiti iako će se nakon idućih lokalnih izbora IDS-ov bazen dodatno isprazniti. Danas su vođe IDS-a bogatiji od istarskih grofova koji su Istrom vladali u 16. i 17. stoljeću, a da ulaskom u politiku nisu imali ništa, a do svega su došli pretvarajući javno u privatno. Do kada?

Istra nije imala rata, nismo prolazili kroz izbjegličku dramu, okruženi smo morem. Trst nam je na 30 kilometara. Istra je od neto uplatitelja postala neto primatelj: 2017. Godine oko  800 milijuna kuna povučeno je više nego što je uplaćeno, 2018. godine zbog kraha grupe Uljanik 3 milijarde kuna, a 2019. godine čak 1.5 milijardi kuna.  

Istra bez Uljanika, prepuna kriminala i droge. To je sramota. To je posljedica današnje politike vrha IDS-a. To nismo sanjali 1990. godine, ali su zato neki dosanjali milijune na računima. Hvala političkom Zagrebu koji sve to tolerira.", napisao je Kajin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa