Na arhitektonskom natjecanju vile iz Pule i Sv. Lovreča Labinskog

0
Obiteljska kuća kraj Pule (foto: Jutarnji list)
Obiteljska kuća kraj Pule (foto: Jutarnji list)

Za sudjelovanje u prestižnom arhitektonskom natjecanju – Baumit Life Challege 2020., prijavljeno je više od 500 kandidata koji dolaze iz 27 zemalja, a među njima i Hrvatska koja će se predstaviti s ukupno 13 građevina. Glasanje je otvoreno za javnost. Od Poljske, Austrije, Njemačke, Francuske, Grčke do Malte, Moldavije, Turske, Hrvatske… između čak 500 prijavljenih impozantnih primjera vrhunske arhitekture stručni žiri arhitekata, među kojima je i predstavnik Hrvatske – svjetski priznati arhitekt, Ante Vrban, birat će najbolje! Glasanje je otvoreno do travnja, a finalni izbor i proglašenje dobitnika održat će se 14. svibnja na velikom eventu u španjolskoj Valenciji, piše Jutarnji.

Baumit Life Challenge 2020. natjecanje promovira znanje, održivost, kreativnost i estetiku. Uvjet za prijavu bio je da su zgrade nastale od Baumit materijala, između 2018. do 2020. i da se uklapaju u jednu od šest kategorija. Među njima se biraju najljepše obiteljske kuće, višestambene zgrade, nestambene zgrade, uzima se u obzir i najbolja energetska obnova, povijesna obnova te u posebnoj kategoriji struktura koja naglašava dizajn (zanimljive teksture i fasadne strukture iz svih kategorija). 

Boje Hrvatske brani moderna obiteljska kuća koja kombinira moderne materijale i kamen kroz tradicionalni istarski stil iz Pule, zatim luksuzna vila – Villa PS Deluxe s pogledom na pješčani zaljev i Jadransko more, smještena u idiličnom medulinskom području. Moderna i minimalistička obiteljska kuća iz Požege se također našla u ovom društvu. U kategoriji višestambene zgrade je i višekatna zgrada iz atraktivnog gradskog naselja u Rijeci s pogledom na more. A u istoj kategoriji je i stambena zgrada iz Zagreba koja je smještena pored jezera Bundek sa zelenim krovom i modernim pristupom održivoj gradnji. U kategoriji nestambenih zgrada je studentski dom iz Požege kao i resort Marbera Flora kojeg čine zelene vile, smješten u hrastovoj šumi u blizini obale.

U kategoriji toplinske izolacije našle su se dvije građevine, obje iz Osijeka: Graditeljsko - geodetska škola te zgrada Elektroslavonije. U kategoriji povijesne obnove, natječe se bajkovita Villa Justina iz 1901. koja je potpuno obnovljena. U kategoriji strukture koja naglašava dizajn predstavit će se luksuzna vila Mubahay iz Pule, donosi Jutarnji. Među kandidatima je i moderna vila s bazenom u Svetom Lovreču Labinskom. 

Obiteljska kuća u Svetom Lovreču Labinskom (foto: Jutarnji list)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa