Inženjer iz Carela vratio se iz Kine ali ne trebate se brinuti!

0
Boris Hemetek i Raffaele Rossi
Boris Hemetek i Raffaele Rossi

Koronavirus još nije stigao u Hrvatsku, objavili su svi državni mediji, a nije stigao ni u Labin, kako su se u prvi mah uplašili neki djelatnici tvornice Carel Adriatic, nakon što je na posao stigao inženjer koji je 2. veljače stigao iz Kine.

Informacija je potom izašla iz kruga tvornice pa je naravno došla i do nas te nas je direktor Carela Raffaele Rossi osobno pozvao u tvornicu kako bismo iz prve ruke dobili informaciju i smirili javnost.

Djelatnik o kome je riječ je voditelj jednog djela proizvodnje tvornice Carel Adriatic, Boris Hemetek, a u Kini, točnije Šangaju boravio je privatno, na dočeku kineske nove godine. Naime, tamo se trenutno nalaze njegova supruga, inače Kineskinja, i šest i pol godina star sin Luka.

„Šangaj nije visokorizično mjesto ali svejedno sam, da bih uopće mogao ući u tamošnju zračnu luku, morao proći zdravstvenu kontrolu koja se vrši termovizijskom kamerom. Nakon check ina, prilikom ulaska u međunarodni terminal ponovo sam prošao kontrolu gdje su među ostalim provjerili gdje sam sve bio tijekom boravka u Kini. S obzirom na to da sam bio samo u Šangaju opet su mi napravili jedan brzi pregled i pustili me u avion“, objasnio nam je postupak kineskih vlasti Hemetek.

Boris Hemetek je do Zagreba letio preko Moskve, gdje je prilikom slijetanja također prošao zdravstvenu kontrolu. „Nakon slijetanja u avion je ušao ruski zdravstveni tim. U avionu su nas zadržali tri sata i izvršen je detaljni zdravstveni pregled svih putnika“, rekao je Hemetek, koji nakon Moskve u Hrvatskoj više nije trebao proći nikakvu kontrolu. No, ipak je o svom boravku u Kini i kontrolama koje je prošao obavijestio i labinsku epidemiologinju dr. Suzanu Mušković, koja je pak o svemu informirala Epidemiološki centar u Zagrebu.

Na naše pitanje, zašto onda drugi putnici iz Kine moraju otići u dvotjednu karantenu na jugu Francuske, Hemetek nam je pojasnio da tamo idu samo osobe koje su boravile u zaraženom gradu Wuhanu.

Boris Hemetek je inače zanimljiva osoba. Rodom je s Velog Lošinja i nakon diplome na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu u Zagrebu, 11 je godina živio u Šangaju radeći za razne europske kompanije na poslovima projektiranja vjetroturbina, klima i komora, a bio je i voditelj proizvodnje u jednoj tamošnjoj tvornici. U Šangaju je upoznao i svoju suprugu.

Onda se odlučio vratiti u Hrvatsku i ponuda Carela učinila mu se najprivlačnijom pa se doselio u Labin. U Labinu očito ne namjerava ostati kratkotrajno jer je u naselju Presika u predgrađu Labina kupio kuću u koju će se uskoro doseliti i njegova obitelji. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa