SDP Pule s listama u svim mjesnim odborima

0
Na konferenciji SDP-a Pule
Na konferenciji SDP-a Pule

Povodom skorog održavanja izbora za vijeća Mjesnih odbora Grada Pule SDP Pula s koalicijskim partnerima na tim izborima: HSU-om, SDSS-om, HSLS-om i Istarskim Laburistima održao je 31. siječnja  u Puli održao tiskovnu konferenciju. Tiskovnu konferenciju otvorila je Sanja Radolović, predsjednica GO SDP Pule i Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Pule istaknuvši kako je ponosna što je SDP sa svojim koalicijskim partnerima izašao s kandidacijskim listama u svih 16 mjesnih odbora Grada Pule te kako se jedino SDP nudi kao kvalitetna alternativa vladajućoj garnituri IDS-a.

„Na našim listama nalaze se podjednako muškarci i žene, visokoobrazovani i oni strukovnih zanimanja, mlađa i starija populacija ljudi koja želi doprinijeti promjenama za bolji život i standard Puležana i Puležanki počevši od svog kvarta. Upravo će nositelji naših lista s ostalim kandidatima i kandidatkinjama prezentirati svu problematiku po svakom mjesnom odboru koja ih muči i ponuditi građanima programe razvoja i konkretna rješenja za njihove kvartove i kvalitetu života u njima. Vladajućima su „puna usta“ decentralizacije, a u stvarnosti se upravo ovako organizirana mjesna samouprava u Gradu Puli svodi na „tešku“ centralizaciju u kojoj je svakom mjesnom odboru namijenjeno za male komunalne akcije svega 130 tisuća kuna, a za koje ne mogu niti sami odlučiti na koje će ih akcije potrošiti niti ako se radi o radovima tko će ih obavljati, već to određuje gradska uprava s Foruma 1 i 2. Nećemo propustiti ovu kampanju za mjesne odbore niti da ukažemo na problematiku koja je možda i van ingerencije mjesnih odbora, ali smatramo da je izuzetno značajna za građane Pule poput problematike nedostataka rada Kaštijuna, pitanja uređenja Muzila ili smanjenja prireza za građane“, kazala je Radolović.

Radolović je rekla kako tamo gdje je SDP na vlasti se dokazano bolje živi te kao primjer navela Grad Umag gdje sva djeca imaju jednake šanse za obrazovanje i besplatne vrtiće za svu djecu, dok je u Gradu Puli problem gradskoj vlasti na pola milijarde kuna proračuna izdvojiti milijun i pol kuna za radne bilježnice svim pulskim osnovnoškolcima, a cijene vrtića su porasle. Zaključno, istaknula je kako i jučerašnje „stopiranje“ Uredbe o gospodarenju otpadom na inicijativu SDP-a, odnosno uvrštenje iste u procedure ocjene ustavnosti jasno pokazuje koliko im je u SDP- u stalo do svih građana, jer cijena zbrinjavanja otpada ne smije poskupiti dok se ne ocijeni ustavnost te Uredbe, a nadamo se kako će Ustavni sud sporne odredbe u potpunosti staviti van snage te se tako građane neće lupiti po džepu.

Mirjana Galo, predsjednika ŽO SDSSS-a pozvala je sve građane Pule da 16. Veljače  izađu na izbore i da započnu promjene u svom „dvorištu“ rekavši kako je ovo prilika za građane da pokažu kako im je stalo do svakodnevne problematike koja ih muči na dnevnoj razini u njihovom susjedstvu od komunalne infrastrukture do ostale problematike.

Radenko Ognjenović, predsjednik HSU-a Pule nadovezao se na izjavu Sanje Radolović vezano za stopiranje Uredbe o gospodarenju otpadom na Ustavnom sudu zbog koje su Odluke o prikupljanju i odvozu otpada morale mijenjati i lokalne jedinice: „Na Gradskom vijeću prošli mjesec smo tražili da se gradska Odluka ne donese već se pričeka razvoj situacije vezano za Uredbu o gospodarenju otpadom, ali nije bilo sluha od gradske uprave, kao što nema nikada sluha za bilo koje prijedloge oporbe. Ovi izbori za mjesne odbore su uvertira u lokalne izbore sljedeće godine i nećemo odustati od traženja odgovora i nuđenja rješenja po pitanju krucijalne odgovornosti kao što je zagađenje zraka zbog Kaštijuna i 200 posto povećanje cijena odvoza smeća zbog (ne)rada Kaštijuna.

Danijel Ferić, predsjednik SDP-ovog Savjeta za proračun i financije poručio je kako je za izbore za vijeća mjesnih odbora planirano u proračunu 500 tisuća kuna, a isto se moglo utrošiti na neke druge stvari poput raspisivanja savjetodavnih referenduma po pitanjima koju su značajna za Puležane i Puležanke. Ferić je također naglasio kako su sredstva koja sada svaki mjesni odbor ima na raspolaganju posebice ako se uzme u obzir da se u proračun „slijeva“ 50 milijuna kuna prihoda od komunalne naknade, a mjesni odbor mora „moliti“ gradsku upravu da se asfaltira metar ceste.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa