SIKD:

'Radnici u gradskim poduzećima nisu dobili bonuse, nego nagrade'

0
Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije
Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije

„Posljednjih nekoliko godina smo skretali pozornost na činjenicu da plaće i ostala materijalna prava radnika poduzeća i ustanova u vlasništvu Grada Pule ne prate trendove kretanja plaća niti na nivou RH, niti na nivou lokale zajednice“, počinje priopćenje Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije s konferencije za novinare održene 31.  siječnja. U nastavku donosimo priopćenje u potpunosti.

Pomak nakon deset godina

„Više od deset godina nije bilo pomaka u materijalnim pravima radnika. U tom periodu su prema svim statistikama prosječne plaće u RH (te su statistike dostupne) rasle 20-ak posto. Čak su i statistički rasli i troškovi života, a koliko su oni bez obzira na statistiku rasli zna svaka domaćica i onaj koji podmiruje bilo kakve račune. Nakon dosta godina konačno smo prošle godine s Gradom i direktorima gradskih poduzeća uspostavili normalne kontakte i sjeli za stol razgovarati o ovim problemima. Konačno smo uspjeli napraviti trajne pomake potpisujući ili nove kolektivne ugovore ili izmjene postojećih. Naravno da ti pomaci ni izbliza nisu namirili zaostatke iz proteklih perioda, ali toliko se u ovom trenutku moglo.

Pokušavajući što više ispravljati ovu nepravdu tražili smo (Sindikat) od druge strane da makar jednokratno, kroz zakonite nagrade, u poduzećima koje pozitivno posluju , ljudima priznaju dobar i korektan rad i rezultate tog rada. Zadovoljni smo i zahvalni svima koji su to prepoznali i prihvatili i koji su svojim radnicima isplatili zakonite neoporezive nagrade  krajem protekle godine. Ne radi se o nikakvim nagradama za ostvarene ciljeve u smislu bonusa već o varijanti isplate nekih sredstava radnicima za njihov doprinos funkcioniranju poduzeća i kvaliteti života žitelja ovoga grada. 

Radnici korektno i predano rade svoj posao

Nitko ne može kriviti radnike zbog funkcioniranja društva u smislu skupoće usluga, u smislu funkcioniranja raznih manje ili više  promašenih investicija, u smislu neostvarenih realnih potreba. Radnici svoj posao rade izuzetno korektno i nema nikakve potreba da i njihova materijalna pozicija ne bude na razini oni kojima pružaju uslugu. Ona ni sada nije takva ali je jedan mali korak bliža. Slažemo se u mnogim kritikama funkcioniranja komunalnih poduzeća, od cijena usluga do organizacije rada, ali za to ne treba kriviti radnike niti oni svoji plaćama trebaju plaćati takvo stanje. Isplate neoporezivih primitaka su sasvim legalne i nemaju veze s ostvarivanjem ciljeva i nagrada za ostvarene ciljeve što bi dobili menadžeri da su dobili i ako su dobili.

Kako god radnici komunalnih poduzeća korektno i predano rade svoj izuzetno težak posao u lošim uvjetima tako bi ih i primatelji tih usluga, građani, trebali tretirati i prihvaćati i njihova traženja nekog normalnog života i životnog standarda. Uvjereni smo da tome i je tako i s time smo zadovoljni. Očekujemo da ćemo pomake u tom pogledu uspjeti napraviti i slijedeće godine pa makar i kroz zakonite neoporezive isplate radnicima.", napisala je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ZIDAR/ZIDARICA - TESAR/TESARICA

Do: 01.10.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA