Proveden projekt Voli Umag (foto)

0

Voli Umag, izdvoji s(v)e! je projekt izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom koji je za cilj imao izgraditi svijest i razumijevanje svih građana o potrebi učinkovitijeg upravljanja resursima te važnosti promjene njihovih navika. Stoga je provedba projekta bila usmjerena na aktivnosti sprječavanja nastanka otpada, poticanja ponovne uporabe predmeta, povećanja udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada te kućno kompostiranje. Projekt je sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 499.983,09 kuna dok je ukupna procijenjena vrijednost projekta 641.713,66 kuna. Aktivnosti su se provodile od lipnja 2019. godine.

Tijekom provedbe projekta svi građani i građanke Grada Umaga bili su informirani o održivom gospodarenju otpadom putem brošure koja je dostavljena na njihove adrese, putem plakata koji su bili postavljeni na ključnim lokacijama u gradu, specijaliziranih radijskih i televizijskih emisija, tematskih radijskih edukativno-promotivnih spotova, elektronskih oglasa i banera te tematskih javnih i edukacijskih tribina, kao i na događajima kojima su se obilježavali datumi vezani uz zaštitu okoliša.

Aktivnosti su se, također, ciljano provodile i u školama te dječjim vrtićima, i to organiziranjem radionica i natjecanja, podjelom stripa, bojanke, kompleta puzzli i memory igre. Radionice su se sastojale od interaktivne prezentacije tema smanjenja nastanka otpada, ponovne uporabe i odvojenog prikupljanja otpada, kratkog edukativnog filma o štetnosti plastičnog otpada nakon čega su učenici oslikavali trajne platnene vrećice koje će koristiti umjesto plastičnih ili izrađivali torbe za kupovine od starih majici. Na radionicama je ukupno sudjelovalo 357 učenika u obje umaške osnovne škole. Isto tako, u školama su održana i natjecanja u izradi predmeta od prethodno prikupljenog otpada gdje su učenici nižih razreda izrađivali božićne i novogodišnje ukrase, a učenici viših razreda kutak za dijeljenje rabljenih predmeta. Zahvaljujući velikom angažmana učenika i osoblja obje škole u natjecanjima, sredstvima projekta nabavljena je oprema za njihov rad. Osnovnoj školi Marije i Line kupljena je meteorološka stanica i video kamera, dok je Talijanska osnovna škola Galileo Galilei dobila multifunkcijski uređaj i kameru.

Kao podsjetnik na važnost održivog gospodarenja otpadom, u zgrade centralnih i područnih škola postavljeni su B1 plakati s porukama vezanim uz odvajanje, kompostiranje, ponovnu uporabu i sprečavanje nastanka otpada. Uz navedeno, u sklopu projekta se izradila aplikacija za pametne telefone za prijavu nepropisnog odlaganja otpada i navigaciju do najbližeg eko otoka za razvrstavanje otpada te letci za nautičare i turiste na temu odvajanja otpada.

 

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA