Jednom smrkne, drugom svane: Fiskalne blagajne iz Buja najtraženija roba

17.12.2012 - 16:05
Digitronove fiskalne registar-blagajne koje se mogu povezati s internetom proizvodit će se u četiri izvedbe
Digitronove fiskalne registar-blagajne koje se mogu povezati s internetom proizvodit će se u četiri izvedbe

Ovoga tjedna iz bujske tvornice Digitron, poznate po prvom europskom džepnom kalkulatoru proizvedenom davne 1971. godine, izaći će prva serija kompaktnih fiskalnih registar-blagajni koje će, sigurni su Bujama, biti odmah prodane. Za siječanj je planirano proizvesti i ponuditi tržištu pet tisuća novih blagajni pa očekuju da će zahvaljujući Linićevoj fiskalizaciji u tvornici u kojoj radi 25 ljudi povećati broj zaposlenih, piše Večernji list.

Posao će rasti

Osim novih radnika u proizvodnji, već sada traže i tvrtke za distribuciju, instalaciju i održavanje fiskalnih blagajni na području cijele Hrvatske zbog očekivanog povećanog opsega posla. Računaju da će njihove blagajne biti i te kako “tražena roba” jer, procjenjuje direktor Nenad Križan, u Hrvatskoj do srpnja sljedeće godine, dokad u programu fiskalizacije mora biti većina obrtnika, treba uskladiti ili zamijeniti novima, koji će biti elektronički povezani s Poreznom upravom, oko 250 tisuća naplatnih uređaja, a oni su jedini u nas počeli proizvoditi elektroničke registar-blagajne. Povoljnija su, kažu, varijanta od PC blagajni i programa koji za njih treba nabaviti.

Digitronove fiskalne registar-blagajne koje se mogu povezati s internetom proizvodit će se u četiri izvedbe, ovisno o potrebama korisnika, i stajat će, ovisno o modelu, već od 1980 kuna uz osigurano tekuće održavanje i servisiranje.

"U Digitronu odavno proizvodimo registar-blagajne, a sada smo razvili projekt za proizvodnju registar-blagajni koje su prilagođene hrvatskom modelu fiskalizacije, bitno drugačijem od onog u zemljama okruženja".

Zadovoljavaju propise

"Fiskalne blagajne imaju sve što traže novi propisi i namijenjene su svim poduzetnicima i slobodnim zanimanjima koji moraju izdavati račune za svoje usluge, znači i maloprodaji, i ambulantnoj prodaji, i restoranima, i drugim poreznim obveznicima koji svoju robu ili uslugu naplaćuju gotovim novcem", kaže Križan predstavljajući nove proizvode na koje su u Digitronu izuzetno ponosni.

S Poreznom upravom, kojoj se šalje račun na potvrđivanje prije izdavanja kupcu, blagajne komuniciraju putem interneta, žično i Wi-Fi-jem, ili preko mobilne mreže. U slučaju “pada” internetske veze blagajna pamti sve nepotvrđene račune u posebnu memoriju i šalje ih na potvrđivanje čim se internetska veza uspostavi, a može raditi i bez izravnog napajanja električnom energijom 60 sati jer su opremljene akumulatorskom baterijom, piše Večernji list.

Tweet

Posljednje novosti