Nad Istrom snimljen meteor: 'Mogao je pasti u Riječki zaljev' (video)

0
Aleksandar Merlak (foto: Facebook)
Aleksandar Merlak (foto: Facebook)

U petak navečer iznad istarskog i primorskog predjela zabljesnuo je jedan jači meteor. Da je stigao do zemlje, završio bi u Riječkome zaljevu. Podsjetimo, meteorid je svemirsko tijelo koje je veće od zrnca pijeska i koje obilazi oko Sunca. Kada i ako uđe u Zemljinu atmosferu te izgori, ostavljajući pritom trag svjetlosti, naziva se meteor, piše Index.

Ako dio meteora koji nije sagorio u atmosferi stigne do površine Zemlje, dobiva naziv meteorit. Ovaj meteor snimljen je s više pozicija u Istri, a video je objavio istarski astronom amater Aleksandar Merlak, član Hrvatske meteorske mreže. Index ga je pitao koliko je bio velik ovaj meteor, odnosno “meteorčina“ kako je on napisao na videu objavljenom na YouTubeu i što bi se dogodilo da je, primjerice, pao blizu Rijeke. Koliko je bio velik i kakvu bi štetu mogao napraviti da je pao u Riječki zaljev?

Meteor se pojavio iznad našeg područja u 22.18 sati. Snimljen je sa stanica u Tićanu, Buzetu, Susku, Puli, Čiovu i u onoj u Zvjezdanom selu Mosor. Ulazna brzina mu je bila 15,7 km/s, a početna visina 88,1 kilometar. Zagasio se iznad otoka Krka na visini od 33 kilometra. Što se tiče veličine, za sada je teško bez dodatnih podataka utvrditi njegovu točnu veličinu, no mogli bismo je procijeniti na veličinu košarkaške lopte. Da je kojim slučajem pao na kopneno područje, ne bi napravio neku značajnu štetu jer bi do tla došlo samo njegovih 50 do 200 grama, ostalo bi izgorjelo u atmosferi. Da se radilo o još većem meteoru, opet ne bi bilo težih posljedica jer bi pao u more pored Krka, piše Index.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa