Flego o Konferenciji o budućnosti Europe

0
Valter Flego
Valter Flego

Europski je parlament  usvojio je 15. siječnja rezoluciju o Konferenciji o budućnosti Europe.  Zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego sa svojom je grupacijom Renew Europe jedan od predlagatelja ove konferencije, koja za primarni cilj ima približavanje Europske unije građanima diljem Europe te je sudjelovao u današnjoj raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Uvodnu je riječ imala hrvatska povjerenica u Komisiji Dubravka Šuica, ujedno i koordinatorica Konferencije o budućnosti Europe.

Flego je prilikom plenarne rasprave istaknuo da će „deset godina od Lisabonskog ugovora, ova konferencija biti prilika da se budućnost Europe velikim dijelom zasniva na idejama i viziji europskih građana“.

„Sudjelovanje građana želimo realizirati na reprezentativan način, osiguravajući zastupljenost raznolikosti europskih društava uz pošten demografski pravedan uzorak građana iz svih država članica.  To želimo postići prvenstveno pomoću najučinkovitijih, najinovativnijih i najprikladnijih platformi. Digitalne platforme i internetski alati naš su najveći saveznik, kojim ćemo zajamčiti izravan kontakt u procesu čitave konferencije“, kazao je Flego te dodao: „Konferencija o budućnosti Europe fantastična je prilika da čujemo što Europljani žele. Uspjeh ove konferencije nije mjerljiv samo zaključcima koje donesemo, uspjeh treba mjeriti i brojem građana koji se uključe, brojem građana koje uspijemo prije svega informirati, a nakon toga i motivirati da izdvoje vrijeme te doprinesu stvaranju strateškog dokumenta koji će usmjeriti budućnost EU-a.

Renew Europe kao predlagatelj konferencije glavnim ciljem smatra „priliku svim građanima za sudjelovanjem u jednakim uvjetima kao institucionalnim predstavnicima“. Konferencija će trajati dvije godine, do ljeta 2022. „Žao mi je da nevladine udruge nisu naše svoje mjesto u radu konferencije, za što sam se osobno založio, ali taj je prijedlog odbijen. Organizacije civilnog društva ključni su pokretači demokracije koji obuhvaćaju najranjivije skupine građana, potiču građansko djelovanje, kreiraju odgovore na društvene izazove i ukazuju na potrebne promjene u društvu“ smatra Flego.  

„Građane svaki dan treba pitati kakvu Europu žele, ne samo na izborima jednom u pet godina. Vrijeme je da Europu obnovimo, debirokratiziramo i približimo ljudima u svim zemljama članica“, naglasio je Flego te zaključio da „ne smijemo dozvoliti da se rasprava o budućnosti Europe svede na raspravu među institucijama“. Zamišljena kao poveznica europskih institucija, civilnoga društva i građana svih država članica, konferencija treba biti kamen temeljac za sve promjene i reforme koje dolaze.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa