mirko jurkić (hdz)

'Sramota da je Pula među najnižim naknadama za novorođenčad u RH'

0
Mirko Jurkić
Mirko Jurkić

„Svrha naknade za novorođenčad je pomoć u prvim danima povećanja obitelji u financiranju sve većih troškova za novorođenčad. Cijene potrepština za novorođenčad, koje se nažalost iz dana u dan povećavaju, u prvim mjesecima života djeteta daleko premašuju iznos od tisuću kuna koji grad Pula „velikodušno izdvaja“, napominje Mirko Jurkić, gradski vijećnik HDZ-a u gradu Puli.

„Svaki roditelj zna o čemu govorim: ako zbrojimo troškove kupovine dječjih kolica, autosjedalice, previjališta, kadice, potrepština za osobnu higijenu i drugih potrebnih stvari za svako novorođenče, dolazimo do iznosa od nekoliko tisuća kuna. Zato je sramota da grad Pula, koji se toliko hvali svojom gospodarskom razvijenošću i velikim razvojnim proračunom, a k tome se i diči titulom „grad prijatelj djece“ te ostalim razvojnim titulama, ne želi izdvojiti veći iznos za početak života jednog djeteta.“, napominje Jurkić.

„Na tragu politike stranke kojoj pripadam, ali i realnih obiteljskih potreba mojih sugrađana, govorio sam o tome i tijekom proteklih godina na sjednicama gradskog vijeća te sam u protekla 3 mjeseca dva puta pokušao izboriti povećanje naknade za, napominjem, najvažniju stvar koju imamo, a to su naša djeca.“

„Najprije sam to učinio 8. listopada 2019. kada sam poslao prijedlog na proračun i zahtijevao povećanje naknade za novorođenčad. S obzirom da je moj prijedlog odbijen, predložio sam isto i 28. studenog 2019. na gradskome vijeću prilikom prijedloga proračuna za 2020. godinu u obliku amandmana na proračun. Iako je nakon mog obrazlaganja cijela oporba, vodeći se zdravim razumom, ujedinjeno glasovala za povećanje naknade, vladajuća struktura grada Pule je ponovno odbila taj prijedlog te su sve mlade obitelji u Puli ostale na sramotnih tisuću kuna pomoći za rođenje dijeta.“, napomenuo je Jurkić.

„Obitelj je najvažnija točka razvoja svakoga društva, stoga natalitet mora biti primarni interes Pule. HDZ je u svoja programska načela uvrstio brigu za obitelj i povećanje nataliteta. Ova je Vlada to i pokazala tako što je dodijelila 860 milijuna kuna za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje novih dječjih vrtića, a dodatnih 117,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama i vrtićima. Ukupno, radi se o iznosu od gotovo milijarde kuna za naše najmlađe. Osim toga, u dva navrata u mandatu ove vlade povećana je porodiljna naknada za drugih šest mjeseci te će ona sada iznositi do 5.600 kuna. Važno je da će ova ulaganja u vrtiće i dječje ustanove, kao i konstantna povećanja porodiljnih naknada, uvelike doprinijeti kvaliteti života obitelji s djecom, ali je još važnije da time Vlada RH pokazuje svim majkama i očevima koliko cijeni njihov napor i njihov posao, najteži i važniji od svih drugih poslova, a to je briga o djeci.“, rekao je Jurkić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

ELEKTRIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/CA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA