SRP protiv postavljanja spomen-ploče pripadniku Bugojanske grupe u Tinjanu

1
Vladimir Kapuralin
Vladimir Kapuralin

„Vijest da je podnesen zahtjev Općinskom vijeću Tinjana za postavljanjem spomen-ploče jednom od pripadnika terorističke grupe zadojene ustaškom ideologijom iz toga kraja, Viktoru Kancijaniću (Kocijančiću), ne bi smjela stanovnike ovog kraja ostavit ravnodušnima“, smatra predsjednik Socijalističke radničke partije, regionalne organizacije Istre, Vladimir Kapuralin.

„Duboku uznemirenost koju izaziva ova vijest dodatno pojačava nedoumica koju su iskazali tinjanski vijećnici, koji navodno nisu u stanju utvrditi radi li se o povijesnom pozitivcu ili negativcu te su, kako bi je riješili, pitali. Ali koga - predlagača! Ako tome dodamo da je iz crkvenih krugova kojima koketiranje s fašizmom nije strano već stigla podrška, onda je tu krug zatvoren“, istaknuo je Kapuralin na konferenciji za medije, održanoj 13. prosinca u Puli.

„Mogli bi poručiti vijećnicima da pitaju nas ako ne znaju, ali to nije potrebno. Naime, ako netko od njih ne zna što se tada, prije 40 godina dogodilo, može se o tome informirati jer je na raspolaganju dovoljno objektivnih i argumentiranih informacija i podataka o tom događaju“, izjavio je.

Kako je pojasnio Kapuralin, riječ je o Bugojanskoj grupi koja je bila teroristička organizacija po svim normativima. Naglasio je da je bila osnovana, izvježbana, opremljena, organizirana i ilegalno upućena preko granice na teren da pokrene ustanak kojim bi se, nasiljem i zločinima, rušila jedna suverena država. „I dok nije bila neutralizirana, njeni su pripadnici počinili teške zločine koji su stajali života 15 pripadnika oružanih snaga uključenih u akciju hvatanja počinioca“, kazao je.

„To što je nakon secesije 90-ih godina prošlog stoljeća pobijedila ideologija kojoj je grupa pripadala i afirmirala njihovo zločinačko poslanje, ne opravdava njihovo djelo i ne svrstava ih među pravednike, a time ni među pozitivce“, mišljenja je Kapuralin.

Smatra kako će, ukoliko se postavi spomen-ploča Viktoru Kancijaniću (Kocijančiću), to prije svega biti uvreda za poginule pripadnike snaga reda tokom akcije, ali i za većinu dobronamjernih stanovnika Istre i „ljaga na njenom antifašističkom obrazu“. Kapuralin ističe i da su u nekim medijima navedeni netočni detalji.

„U akciji nije bilo uključeno 30 tisuća jugoslavenskih vojnika, nego puno manje. Glavni teret su podnijele jedinice Teritorijalne obrane, oko 3500 pripadnika, zatim oko 350 pripadnika policije i isto toliko pripadnika vojne policije“, rekao je na kraju uz napomenu kako su razlozi za veću prisutnost pripadnika Teritorijalne obrane bili dvojaki - kako bi se sačuvao život vojnika i teret rasporedio na lokalne jedinice teritorijalne obrane odakle su poticali i teroristi. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa