završeni pregovori

Holcim povećava primanja zaposlenika za oko šest posto

0
S predstave za djecu zaposlenika i lokalnu zajednicu
S predstave za djecu zaposlenika i lokalnu zajednicu

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat graditeljstva Hrvatske i Uprava Holcima u Hrvatskoj završili su pregovore i dogovorili da fond za povećanje primanja Holcimovih zaposlenika od 1.1.2020. raste za 6,23%. Dio povećanja plaća bit će fiksno 3,1% za sve radnike, dok varijabilni dio povećanja ovisi o platnom razredu i ocjeni učinka svakog zaposlenika. Zaposlenicima kamenoloma u Očuri plaća će se povećati još dodatno 1,5% fiksno. Osim plaća, radnici će dobiti bonus od 50% mjesečne plaće koji je zagarantiran, a još 50% do 70% osobne plaće isplatit će se zaposlenicima ovisno o ostvarenju plana poslovanja.

Od ostalih primanja, Holcimovi će zaposlenici individualno izabrati da li na ime prehrane žele isplatu naknade od 5.000 kuna neoporezivo raspodijeljeno u 12 mjeseci ili žele da im Holcim organizira topli obrok do 12.000 kuna godišnje neoporezivo. Za Uskrs će svi radnici dobiti poklon karticu u iznosu od 600 kuna neoporezivo. Za 2021. godinu dogovoreno je minimalno fiksno povećanje plaća za inflaciju iz 2020. godine, a dodatna povećanja dogovarat će se ponovno krajem godine ovisno o rezultatima poslovanja.

„Sindikatima zahvaljujem na konstruktivnim raspravama, a svim zaposlenicima na doprinosu i ostvarenim rezultatima koji nam omogućavaju i ovo, daljnje povećanje plaća i ulaganje u poslovanje. Osobno sam ponosna što smo svi zajedno stvorili preduvjete da u ovom mjesecu, svaki zaposlenik Holcima u Hrvatskoj dobije bonus od 50% plaće, a prema trenutnim pokazateljima s plaćom za siječanj dobit će i dodatnih 60% jer je vrlo izgledno da ćemo ostvariti planirani poslovni rezultat. Dodatno će zaposlenici dobiti poklon bon od 500 kn, dok će djeca zaposlenika dobiti 400 kn i poklon u vrijednosti od 200 kn koji će im na kazališnim predstavama koje je Holcim organizirao podijeliti Djed Mraz.“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica uprave Holcima u Hrvatskoj.

„Zadovoljni smo postignutim dogovorom jer to predstavlja kontinuitet u povećanju plaća i ostalih materijalnih prava radnika nakon što je Holcim izašao iz krize. Ako uzmemo u obzir da radnici Holcima ostvaruju pravo i na regres za godišnji odmor u neoporezivom iznosu (2.500 kuna); dodatak uz plaću u ukupnom godišnjem iznosu od 5.000 kuna, onda moramo konstatirati da radnici Holcima ostvaruju primanja koja su među najvišima u okruženju. Za napomenuti je da su Kolektivnim ugovorom već ranije utvrđena mnogobrojna materijalna prava, kao što su dodaci za teže uvjete rada i prekovremeni rad u iznosu od 50%, za rad nedjeljom 35%, za rad u drugoj smjeni 10%, za noćni rad 50%, a za blagdane i neradne dane radnici ostvaruju pravo na naknadu plaće i plaću uvećanu za 50%.

Ujedno moram konstatirati da je sam proces kolektivnog pregovaranja protekao u pozitivnom ozračju, sa visokim stupnjem usuglašavanja stavova i visokom razinom partnerstva, što je rezultat višegodišnjeg transparentnog i partnerskog odnosa socijalnih partnera. Nadalje, moram istaći kontinuiranu brigu  u domeni zaštite i sigurnosti na radu čemu se posvećuje posebna pažnja. Kad uzmemo u obzir razinu svih ugovorenih prava Kolektivnim ugovorom koja postaju obveza poslodavca, onda smatram da radnici Holcima mogu biti zadovoljni ovogodišnjem rezultatima pregovora, jer im to jamči dugoročnu sigurnost materijalnih prava.“, rekla je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa