Kako EU zastupnici troše novac za urede: evo što kaže Flego!

0
Valter Flego
Valter Flego

“Kako trošim 4500 eura mjesečno? Pa, transparentno ih trošim. U skladu sa zakonom. Znate li uopće što znači voditi neki ured i koliko to košta? I zašto vi novinari ne pišete o tome da mi hrvatski eurozastupnici uopće nemamo zdravstveno osiguranje, a ne o ovom? Zašto ne krenete od presumpcije da pošteno trošimo taj novac?” To je fragment telefonskog razgovora Jutarnjeg lista s eurozastupnicom HDZ-a iz redova dijaspore Željanom Zovko. I njoj smo, kao i ostalim hrvatskim eurozastupnicima, postavili pitanje gdje joj se nalazi lokalni ured koji je svaki član Europskog parlamenta (EP) dužan otvoriti u svojoj matičnoj državi.

I dok HDZ-ovci, kako piše Jutarnji, o čemu čitatajte ovdje, uopće ne plaćaju najam za lokalne urede, IDS-ovac Valter Flego tvrdi da je unajmio dva ureda - u Puli od 55 četvornih metara i u Zagrebu od 66 kvadrata. Od 4500 eura koje mjesečno dobiva, plaća najam, režije, komunalne troškove, opremanje prostora, internet, protokolarne i troškove reprezentacije.

Građani članica EU postaju sve svjesniji problema netransparentnosti institucija Unije, ne samo u procesu donošenja odluka nego i u raspolaganju novcem. Udruženje istraživačkih novinara prije nekoliko je godina od europarlamentaraca pokušalo dobiti odgovore o tome kako troše paušal namijenjen plaćanju troškova svojih lokalnih ureda i zastupničkih aktivnosti. Prema pisanju britanskog Guardiana, novinari su otkrili čak 249 fantomskih lokalnih ureda koji u stvarnosti ne postoje ili su im zastupnici odbili odgovoriti gdje se ti uredi nalaze. Oni koji su pristali odgovoriti na pitanja kako troše taj paušal, pružali su prilično šarolike odgovore - dok su jedni tvrdili da im čitav mjesečni iznos ode na najam i troškove ureda, drugi su navodili da ga troše na terenski rad, dobrotvorne priloge i slično.

Svaki od 11 hrvatskih zastupnika godišnje slobodno raspolaže sa 54.000 eura za troškove ureda i opće troškove. Do kraja mandata kroz ruke svakog od njih proći će 270.000 eura za koje ne moraju položiti račune Europskom parlamentu. Na godišnjoj razini eurozastupnici, njih 751 koliko ih trenutno ima, u te svrhe potroše nešto više od 40 milijuna eura. Do kraja mandata u proljeće 2024. potrošit će 202,770.000 eura za koje nikome ne moraju priložiti račune, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa