Flego o arbitraži: Kazne ribarima su apsurd!

0

„Da Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu međunarodnog karaktera između Hrvatske i Slovenije, današnja je odluka neovisnog odvjetnika Suda Europske unije Pritta Pikamäea. S obzirom na slovensku kompromitaciju arbitražnog procesa te povredu prava odredbi međunarodnog ugovora, takva je odluka potpuno u skladu s našim očekivanjima“, izjavio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.

-  Hrvatsko-slovenski granični prijepor bilateralno je pitanje koje moramo riješiti dijalogom i koje mora biti apsolutni prioritet vlada tih zemalja. Političari s obje strane granice moraju prestati prikupljati političke poene na ovom slučaju i usmjeriti se na dobrobit građana. Olakšati građanima život uz granicu, pomoći ribarima i poljoprivrednicima te poduzećima u Hrvatskoj i Sloveniji, to mora biti glavni motiv za pregovore. Dosta je bilo lomljenja koplja na leđima naših ljudi, istaknuo je Flego.

- U protekle su dvije godine naši savudrijski ribari zbog tzv. prelaženja slovenske granice u Savudrijskoj vali dobili preko milijun eura novčanih kazni. A granica nije utvrđena! Preko dvije tisuće ispisanih kazni, a službena granica ne postoji! Stanimo na kraj tom apsurdu i zaštitimo naše ribare!

- Pozivam slovensku i hrvatsku vladu da sjednu za stol i učine ono što je već trebalo biti učinjeno – da zdravorazumskim razgovorima postignu dogovor. Jer to je njihov posao i ne vidim razloga da se granično pitanje godinama proteže.

- Hrvati i Slovenci nisu samo susjedi, već i prijatelji i partneri. Nemojmo dozvoliti da ovaj granični spor trajno naruši dobrosusjedske odnose tih zemalja. Kao stanovnici uz granicu, kao susjedi i prijatelji, naši ljudi zaslužuju da se pitanje razgraničenja jednom zauvijek riješi, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ČISTAČ/ICA

Do: 15.08.2020.

BUJE-BUIE, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLJOPRIVREDNI/A DJELATNIK/CA- DOMAR/KA

Do: 15.08.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 15.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODOINSTALATER/KA

Do: 15.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA