valter Flego:

'Niskotarifne kompanije trebaju letjeti izvan sezone'

0
Valter Flego
Valter Flego

"Zatražio sam od predstavnika niskotarifnih avio kompanija kao što su Ryanair, Eurowings i Blue Air, širenje dostupnosti njihovih usluga i na zimske mjesece - cijelu godinu. Mi smo u Istri svjedoci iznimno važne uloge tih avio kompanija u razvoju lokalnih ekonomija i manjih zračnih luka. Niskotarifne avio kompanije omogućile su jeftine letove gotovo svim građanima i povezale do tada slabo povezane i nepovezane dijelove Europe, potaknuli kulturu putovanja i turizma, a mladima približili studiranje diljem EU-a“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na javnoj raspravi Odbora za turizam i promet.

- Snovi o dostupnosti europskih destinacija pretvoreni su u realnost za EU građane, velikim dijelom zahvaljujući niskotarifnim avio kompanijama. Primjerice, obiteljsko putovanje iz Milana do Pariza prije 30-ak godina bilo je 16 puta skuplje nego danas, kazao je Flego. Flego je dodao da se nisko tarifne aviokompanije susreću s ogromnim izazovima - klimatske promjene, dekarbonizacija prometa i novi zahtjevi potrošača.

- S obzirom da prelazak na bio goriva u zračnom prometu u praksi podrazumijeva znatno više troškove i razvoj novih tehnologija, kroz europske zakone moramo osigurati pravednu tranziciju, kako teret ne bi pao na krajnjeg potrošača. To je moguće prvenstveno uz novi Green deal - Zeleni sporazum, u kojem očekujemo da će se konkretnim prijedlozima osigurati održiv prelazak avio kompanija na obnovljive izvore energije, kazao je Flego. Na raspravi je Flego otvorio i pitanje sigurnosti građana, istaknuvši da „sigurnost građana uvijek mora biti apsolutni prioritet svake avio kompanije“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa