Umag predstavio Statut iz 1528. godine

0

U prisustvu uglednih gostiju i mnogobrojnih Umažanki i Umažana 3. prosinca javnosti je predstavljen iznimno vrijedan  dokument za umašku povijest, točnije Umaški statut - Statuto di Umago M. D. XXVIII, peti u nizu istarskih  statuta do sada objavljenih u okviru hvalevrijednog projekta Istarske županije „Kolana od statuti“.

Nakon uvodnih govora i pozdrava domaćina, gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea, zamjenice gradonačelnika Floriane Bassanese Radin te pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice, riječ su preuzeli glavni urednik, prof. dr. sc. Neven Budak, prof. dr. sc. hon. c. Jakov Jelinčić, koji je zaslužan za obradu rukopisa i raznih izdanja statuta i transkripciju Statuta, te prof. Rino Cigui, koji je javnosti predstavio prikaz povijesti Umaga u stoljećima mletačke vladavine. Uz spomenute znanstvenike, koji su zadnjih šest godina, interdisciplinarnim pristupom, aktivno radili na objavljivanju ovog vrijednog dokumenta, najveći je doprinos dala dr. sc. Nella Lonza, pravna povjesničarka i prevoditeljica. Recenzenti izdanja su prof. dr. sc. Miroslav Bertoša i prof. dr. sc. Dalibor Čepulo.

Kako se moglo čuti i na samom predstavljanju, statut iz 1528. nije najstariji umaški statut, već je riječ o najstarijem sačuvanom statutu s ovog područja, a u čijem se prologu navodi da je isti, 30. listopada 1528. godine, odobrio dužd Pietro Lando.

Ispisan latinskim jezikom, na pergameni, original se čuva u arhivu Biblioteca civica „Atilio Hortis“ u Trstu. Objavljivanje izvornog teksta izdanja iz 1528. godine, kao i hrvatskog prijevoda, komentara te pripadnih studija na hrvatskom i talijanskom jeziku, značajan je događaj za cjelokupnu pravnu i povijesnu znanost, kao i za kulturu.

 „Zahvaljujući radu i zalaganju vrsnih stručnjaka, Umaški je statut ugledao svjetlo dana te postao simbol trajnog očuvanja povijesti, a koja je do današnjeg dana bila teško dostupna. Ovim smo dokumentom objedinili sve pisane tragove o povijesnim aktima Grada Umaga te u tom smislu od srca zahvaljujem svima onima koji su omogućili da danas ispišemo još jednu stranicu umaške povijesti.“, naglasio je gradonačelnik Bassanese. Ovo vrijedno izdanje, koje će od sada biti dostupno široj javnosti, daje uvid u malo poznatu srednjevjekovnu sliku Umaga, ali i otvara priliku za  daljnja  pravna, povijesna, kulturološka i identitetska istraživanja i propitivanja.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR / ICA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA