Došli na natjecanje u Pulu a policija ih potjerala u BiH kao migrante?

0
Foto: Youtube/24sata
Foto: Youtube/24sata

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je istaknulo, reagirajući na vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH, da hrvatska policija za njih nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te da ne zna okolnosti pod kojima su se oni našli u susjednoj državi, piše 24sata iz kojeg u nastavku prenosimo dio teksta.

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za bosanskohercegovački portal Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportirala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante, unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama. 

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. studenoga petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre sudjelovali na sportskom natjecanju te da su voditelj i jedan sudionik natjecanja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačke Zračne luke, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

"Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. studenoga prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. studenoga odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH", kazala je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zlouporabe dolaska na sportska natjecanja.

Po njezinim riječima, peti nigerijski državljanin kretao se po Zagrebu i 18. studenoga došao je u Prvu policijsku postaju Centar Zagreb te je izjavio da je izgubio putovnicu.

"Sukladno utvrđenom u postupku dobio je rješenje o napuštanju zemlje, ali se 27. studenoga vratio u Prvu policijsku postaju i izrazio namjeru zatražiti azil. Pristup azilu mu je omogućen i on se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Porin", kazala je Mandić.

Ona je dodala da je također poznato da je taj nigerijski državljanin u međuvremenu pokušao ući u Sloveniju "ali je upućen da se vrati". Nigerijski studenti tehničkog sveučilišta Owerri doputovali su u Zagreb kako bi sudjelovali na svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Nakon završetka natjecanja u stolnom tenisu, krenuli su iz Pule za Zagreb odakle su 18. studenog trebali preko Istanbula odletjeti za glavni grad Nigerije Lagos.

Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu se trenutno kao ilegalni imigranti nalaze u Velikoj Kladuši. Za bosanskohercegovački Žurnal ispričali su da su ih policajci stavili u kombi, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, potjerali u BiH.

- Na našem međusveučilišnom natjecanju bilo je 2500 studenata. Neki su došli iz Afrike kojima smo pomogli srediti papire. Natjecanje je prošlo i više nego u redu, nije bili niti jednog incidenta. Studenti iz Afrike su bili jako zadovoljni, u znak zahvalnosti dali su nam i plaketu. Nakon odlaska svih delegacija podnio sam izvješće i ova informacija me neugodno iznenadila. Ta dva imena studenata zbilja jesu na našem popisu. Ako to jesu ti dečki, onda je to zbilja tužno - kazao je za 24sata profesor Dean Sinković predstavnik Fakulteta ekonomije i turizma i inicijator eventa u Puli.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 13.05.2022.

KRNICA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 31.05.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

DJELATNIK/ICA ZA RAD U ZABAVNOM PARKU

Do: 31.05.2022.

MEDULIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 01.06.2022.

PREMANTURA, ISTARSKA ŽUPANIJA