Istarski glazbenici kandidirani za Porin: snimili su kalendar i CD

0
Gaia Fabris i Linda Marić
Gaia Fabris i Linda Marić

Umjetnička škola Matka Brajše Raša bila je 3. prosinca mjestom predstavljanja ovogodišnjeg, trinaestog po redu izdanja, županijskog projekta „XII x II 2020 Ex Libris“. Izdanje se sastoji do CD s djelima istarskih skladatelja klasične glazbe za klavir koji su rođenjem ili djelovanjem u Istri ostavili značajan trag u glazbenom životu poluotoka i kalendara s fotografijama djela mladih istarskih likovnih umjetnika. Cilj projekta je promocija mladih stvaralaca iz Istre kako bi osnažili status, dobili odskočnu dasku za izlazak iz anonimnosti i time poticaj za daljnje stvaralaštvo.

Melita Lasek Satterwhite, ravnateljica Umjetničke škole Matke Brajše Rašana, bila je domaćin promocija, a izdanju su govorili  županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, izbornica glazbenog dijela projekta Elda Krajcar Percan, i izbornik likovnog djela projekta Fulvio Juričić.

„U ovih trinaest godina projekta uspjeli smo putem kalendara i CD-a promovirati više od sedam stotina mladih umjetnika, što likovnih, što glazbenih. CD i kalendari odlaze na sve, uvjetno rečeno, bitne  adrese u Hrvatskoj, uključujući i Predsjednički ured Republike Hrvatske te svim medijima. Mnogi od onih koji su sudjelovali u projektu imali su poslije toga uspjeha i danas su afirmirani umjetnici. Ove godine CD smo nominirali za nagradu Porin u kategoriji povijesnog i tematskog albuma“, kazao je Torbica. 

„Čestitam svim umjetnicima koji su dijelom ovog projekta. Prije svega ću naglasiti naše likovne umjetnice Silviju Golja i Nicol Načinović, koje su od Grada Labina prepoznate i priznate i od kojih zaista jako puno očekujemo u budućnosti“, rekla je Mohorović  Čekada. 

Izbornici Krajcar Percan i Juričić zahvalili su svima koji su sudjelovali u projektu. Daniela Zgrablić, studentica klavira na Muzičkoj akademiji Pula pod mentorstvom Charlene Farrugia Božac izvela je „Chant sans Parole“ Giulia Smareglia, a Linda Marić i Gaia Fabris, učenice Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula pod mentorstvom Snježane Demarin, izvele su četveroručno klavirski „Minueto“ Luigija Donora.

Uz njih, na CD nastupaju Valentina Božac, Andrea Rojnić, Ema Ulemek, Toni Cukon, Marko Gaši, Đeni Orbanić, Monika Štangl i Marin Perković.  Likovni umjetnici čija se djela nalaze na kalendaru, pored spomenutih Golje i Načinović, su Anita Petrić, Arin Zakinja, Petra Pletikos, Elizabeta Močibob, Gea Rajić, Manuel Fabris, Denisa Martinis, Dorotea Braić, Rino Banko i Marko Človek. Sav materijal projekta uključujući i glazbene snimke možete pronaći OVDJE. (Tekst i foto: Robi Selan)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa