Građani oprez: Ponovno se javio računalni virus koji traži uplatu novca

0
Umjesto plaćanja, obratite se policiji
Umjesto plaćanja, obratite se policiji

Umaška je policija 10. prosinca zaprimila prijavu građanina o pojavi računalnog virusa. Naime, 21-godišnjak iz Umaga  prijavio je kako je  dok je pregledavao internetske stranice, na osobno računalo primio obavijest  MUP-a da krši autorska prava s upozorenjem o uplati iznosa od 500 kuna novčane kazne. Nakon izvršene uplate MUP bi uklonio blokadu. Uplatu mladić nije izvršio već je događaj prijavio policiji.

Trojan virus "otima" računalo

S obzirom na navedeno, Policijska uprava istarska upozorava građane o pojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o trojan virusu tzv. GVU "Trojan", koji radi "otmicu" računala.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a, izvijestila je istarska policija.

Umjesto plaćanja, Policijska uprava istarska poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192 i prijave događaj kako bi policijski službenici poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Ovako izgleda kad vam virus
Ovako izgleda kad vam virus "otme" računalo

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa