Sponza: Vladi nedostaje liderstvo i vizija

0

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a, Giovanni Sponza, u saborskoj raspravi o paketu poreznih zakona osvrnuo se na goruće teme u zemlji i to posebno na štrajk prosvjetara i jedno kompletno nezadovoljstvo u društvu. Istaknuo je kako danas imamo nezadovoljnu intelektualnu zajednicu na ulicama, koja u prvom redu ne ističe plaću već svoj status u društvu i uvjete u kojima rade i posluju.

- Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, ulaganje u razvoj države i kada netko koristi termin politikantstvo na ovoj temi, zapravo je slijep, kazao je Sponza te dodao kako „ovo nisu šatori, ovo nisu plinske boce, ovo je puno jače.“ Što se tiče samog paketa zakona napomenuo je kako je ministar financija u prvom redu zadužen za stabilnost javnih financija, a kako stabilnost javnih financija bez usuglašenih izmjena zakona u drugim resorima te bez jasnih provedivih mjera neće dati svoje učinke.

- Ovaj paket zakona bez zakona o financiranju gradova, općina ižupanija nije cjelovit jer svako rasterećenje koje predlaže ova Vlada se uvijek prevaljuje na teret financijskog opterećenja općina i gradova čime se izravno smanjuje standard samih građana koji žive u tim gradovima i općinama.

Naglasio je da temeljni problemi u našem društvu su zapravo samo posljedice, dok uzrok leži u nedostatku liderstva i vizije, nedostatku postavljenih ciljeva gdje želimo biti za 20, 30 godina, kao i u neodgovornom upravljanju državom i njenim resursima.

Također, dodao je kako s odgovornim upravljanjem državnom imovinom, kao i autonomijom upravljanja na regionalnoj i lokalnoj razini, ne bi bilo govora o tome ima li dovoljno novaca za plaće prosvjetnih djelatnika, za ulaganje u potpunu modernizaciju školskih i znanstvenih ustanova te bi nam napokon državni proračun imao više prihoda od rashoda.

- Umjesto takvog odgovornog upravlja državnom imovinom, mi s druge strane imamo potpuno apsurdnu situaciju gdje država poduzima neshvatljive radnje da oduzima imovinu općinama i gradovima, a ni sa svojom ne zna upravljati, naveo je saborski zastupnik IDS-a te dodao kako ovi primjeri dokazuju da na razini Vlade među ministarstvima ne postoji usuglašena strategija koja daje jasne odgovore na aktualna, ozbiljna pitanja u našem društvu kao što su pitanja demografije, obrazovanja, situacije u zdravstvu i pravosuđu.

- Kada nam je poznat vanjski neprijatelj kao što je bilo u domovinskom ratu, tada smo svi jedinstveni i znalo se odgovoriti na tako strašan i težak izazov, a danas kada živimo u vrijeme mira, a aktualni, teški društveni problemi su prisutni, pitam se je li doista moguće da u jednoj mirnoj situaciji nemamo snage svi ulagati energiju u točke koji nas spajaju, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa