Održavanje cesta na Pazinštini: Kako kvalitetnije i racionalnije riješiti taj problem?

0
Ralica je stigla do raskršća prema Hrestenici i Vranićima gdje s okrenula...
Ralica je stigla do raskršća prema Hrestenici i Vranićima gdje s okrenula...

"Dogodi nam se, slikovito rečeno, da dolazi ralica Istarskih cesta do Kašćerge, očisti snijeg, sanira rupe ili provede neku drugu aktivnost, a onda dan, dva nakon toga dolazi Usluga, koja održava cestu od Kašćerge prema okolnim mjestima i nastavlja posao. Ista je situacija na području Bertoši, Kršikle i Grdog sela", opisao je problem održavanja cesta na Pazinštini nezavisni vijećnik Renato Kalac na posljednjoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća.

Rasprava u koju se uključio Kalac, bila je ponukana činjenicom da nerazvrstane lokalne i županijske ceste, nedavnom izmjenom, prelaze u nadležnost Grada. Prema prijedlogu oduke, postojeće ceste održavat će gradsko komunalno poduzeće, a preuzete nerazvrstane ceste (sadašnje lokalne i županijske) će održavati pravna osoba koja se javi na natječaj.

...i vratila natrag.
...i vratila natrag.
Privremeno i nužno rješenje

"Želio sam da se naglasi da je ovo privremeno i nužno rješenje", istaknuo je Kalac i napomenuo kako preuzimanjem dijela lokalnih i županijskih cesta Grad u svoju nadležnost preuzima 83 kilometara cesta. Držali smo, istaknuo je Kalac, da je ovakvo rješenje neučinkovito. "Kad ralica krene, logično je da u cjelini obuhvati određenu dionicu i tako izbjegne nepotrebne troškove i prazan hod. Smatram da je da je potrebno na racionalniji način riješiti to pitanje", zaključio je.

U proteklih nekoliko dana, spomenutu situaciju bilo je moguće i provjeriti i na terenu. Problem kojeg je vijećnik Kalac spomenuo dogodio se upravo u Bertošima. Ralica Istarskih cesta stigla je do Bertoši, odnosno raskršća prema Vranićima i Hrastenici, do kojeg je cesta očišćena te se na raskršću okrenula i vratila natrag. Ova situacija na terenu potvrdila je tvrdnje vijećnika Kalca i potrebu da se iznađe upravo kvalitetnije i ponajprije racionalnije rješenje.

S druge strane, očit je bio trud i zalaganje gradskog komunalnog poduzeća, čiji su djelatnici neumorno čistili snijeg i održavali prometnice tako da ne dođe do poteškoća. Jesu li pak posao obavili kako treba, pitanje je koje, pretpostavljamo, nema jedinstvenog odgovora. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Cesta nakon raskšća nije očišćena
Cesta nakon raskšća nije očišćena

Cesta za Vraniće
Cesta za Vraniće

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa