eliana batagelj o medijima:

'U želji za senzacijama i profitom počeli smo nametati teme'

0
Eliana Batagelj (foto: Večernji list)
Eliana Batagelj (foto: Večernji list)

Dugogodišnja pazinska novinarka i urednica s Radio Istre Eliana Batagelj početkom je studenog nagrađena prestižnom nagradom Hrvatske udruge radijskih djelatnika "Zlatni mikrofon" za radijsku emisiju "Ponedjeljkom otvoreno" koja već niz godina svakog ponedjeljka u 17.30 sati progovara o lokalnim problemima i projektima, uvijek s kompetentnim sugovornicima, piše Večernji.

Nagrade Hrvatske udruge radijskih djelatnika jedine su nagrade koje se dodjeljuju za radijsko novinarstvo i to još od 1964. godine, a posljednjeg desetljeća u sklopu Dana elektroničkih medija. Ovo je Eliani prva nagrada u 28 godina rada i to prva od struke. - Kako sam razmišljala, u Hrvatskoj ni nema nekakvih nagrada u medijima, tu je recimo HND, ali nema ih puno i to nije dobro. Trebali bismo više vrednovati među sobom jer tek sada kad sam je dobila, vidjela sam kako je to lijepo. Jako su me obradovali. Definitivno je nekakav poticaj i osjećaš se priznato u struci, čak i nevezano za konkretnu emisiju. Jako mi je drago i zbog radija u kojemu radim budući da je to jedna od rijetkih radio postaja koja je relativno mala, a izuzetno dobro posluje, i financijski. Uspjela je postići da od male sredine postane jedna od najslušanijih u Hrvatskoj, rekla bih među sedam najslušanijih, što je teško postići s obzirom na konkurenciju s Otvorenog i Narodnog radija - iskreno nam priča Eliana.

Po struci profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Eliana je u medijima počela još 1991. godine, prije 28 godina i to upravo na Radio Istri, a upravo je ona bila prva voditeljica i urednica tog radija. - To je bilo ratno vrijeme i tada su se još bojali, ako se odašiljač granatira, da će Istra ostati medijski odcijepljena i onda su osnovali Radio Pazin kao lokalni radio s lokalnim odašiljačem. Tako sam počela i učila i tu sam se zadržala sedam godina - otkriva.

S emitiranjem tada počinje i Nezavisna istarska televizija i upravo su Elianu htjeli kao glavna urednicu jer je, nakon dobivanja koncesije, trebalo početi s emitiranjem. Tu je pokretala prvi program i formirala prvu ekipu. Na toj je televiziji, koja je kasnije postala TV Istra, ostala 19 godina. No, prije tri godine ponovno se vratila Radio Istri i od tada je u emisiji "Ponedjeljkom otvoreno" kojoj je urednica i voditeljica. Nagrađena emisija bavi se lokalnim temama, a iste se biraju zajednički na kolegijima. - Nekad pratimo aktualne stvari, npr. u prošloj smo najavljivali međunarodni ribarski sajam CROFISH pa smo govorili o problematici ribarstva u Istri - kaže Eliana za Večernji.

No, ponekad donose i neke lijepe primjere iz prakse. - Imali smo emisiju u kojoj smo govorili o Infobip tvrtki, IT tvrtki koja u cijelom svijetu ima svoje pogone, a sa sjedištem u Vodnjanu, malom istarskom gradiću. Ili pak imamo u emisiji neke pojedince koji su izdvojeni po nečemu, recimo humanitarnom radu. Emisija je dosta širokog područja, ali je uvijek lokalnog značaja - priča nam. Kandidati su za nagradu "Zlatni mikrofon" trebali prijaviti samo jedan rad, konkretno emisiju, a Radio istra i emisija "Ponedjeljkom otvoreno" su se odlučili za onu o sudbini Uljanika kada su u goste pozvali tri sindikalna povjerenika Uljanika.

Govoreći o današnjim medijima i temama koje publiku najviše zanimaju, Eliana kaže kako se tu svaki medij suočava s dvojakim problemom, ali da slušatelje najviše zanimaju one teme koje se bave konkretno njihovim problemima i njihovim mogućnostima. - U želji za senzacijama i profitom, počeli smo nametati teme ili smo se počeli prilagođavati i udovoljavati slušateljima pa to često budu velike banalnosti. Mi svaki dan radimo jedan sat kontakta sa slušateljima na određene teme i pokazalo se da njima jako nedostaje da se čuje njihov glas i da žele sudjelovati u raspravama koje su njihove životne. Recimo, za štrajk prosvjetara su nam linije bile užarene - priznaje, donosi Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa