Lokalni čelnici više neće odgovarati za izjave na sjednicama?

0
Primjer: Kajin se tuži s HRT-om zbog izjave za sabornicom (Foto: Večernji list)
Primjer: Kajin se tuži s HRT-om zbog izjave za sabornicom (Foto: Večernji list)

Članovi predstavničkih tijela u općinama, gradovima i županijama od ovog tjedna, kada se izglasuje zakon o lokalnoj samoupravi, više neće kazneno ni građanski odgovarati za glasovanje, izjave ili iznesena mišljenja i stavove na sjednicama. Početkom sljedeće godinu tu bi zaštitu trebali dobiti i saborski zastupnici zakonom o izborima zastupnika, piše Večernji list.

S ovim se prijedlogom danas na sjednici Odbora za Ustav predsjednik tog tijela, SDP-ov Peđa Grbin nije složio jer vjeruje da članovima predstavničkog tijela on daje više imuniteta nego što ga trenutačno imaju zastupnici, pa je predložio amandman kojim bi za vijećnike vrijedilo isto rješenje koje sada vrijedi za saborske zastupnike, koje može privatnom tužbom goniti za naknadu štete zbog izgovorene riječi.

Najbolji primjer toga je IDS-ov Damir Kajin koji se od 2009. godine tuži s Hrvatskom radiotelevizijom zbog izjave za sabornicom da se svaka emisija u toj kući može kupiti. S Grbinovim stavom nije se složio ostatak članova odbora iz njegove stranke, a i predlagatelj zakona ministar uprave Arsen Bauk rekao je da Vlada taj amandman neće prihvatiti. I tako je i bilo, Grbin je amandman stavio na glasovanje i jedino on digao ruku za njega, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa