Pogledajte kako je na Danima maslinovog ulja u Vodnjanu (video)

0

Dvodnevna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu započela je 15. studenog, a i ovogodišnju manifestaciju otvorila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Vodnjan svake godine slavi mlado maslinovo ulje i donosi posebnu, drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. 

"Nekoliko desetljeća Vodnjan je prepoznatljiv kao područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja. Manifestacija u Vodnjanu doprinijela je predstavljanju tih vrhunskih rezultata, a benefite iz manifestacije, osim proizvođača maslinovih ulja, imaju i svi uključeni koji dolaze na Dane mladog maslinovog ulja predstaviti svoje proizvode, usluge ili steći nova poslovna poznanstva. Manifestacija je posvećena mladom maslinovom ulju. Počeli smo sa šatorom od dvjestotinjak kvadrata, a danas mjerimo površinu do 2.000 kvadrata gdje će se okupiti najbolji proizvodi iz šire regije“, kazao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Raznovrsnost i bogata ponuda privući će razne skupine potrošača, ljubitelja gastronomije i vrhunskih proizvoda.

Vodnjan je mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove, sada već tradicionalne, manifestacije.

I ovogodišnju manifestaciju otvorila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

„U programu će biti brojna predavanja s interesantnim temama, sva će se održati u Centru za obuku mladih maslinara na Trgu javne vage pokrit će se teme od zaštite maslina, prerade maslina i dobivanje maslinovog ulja, do tema koje povezuju uporabu maslinovog ulja u kozmetici i za zdravstvene potrebe“, rekla je predsjednica Udruge Agroturist Vodnjan Geissa Đurić te naglasila da su, iako smanjenih količina, maslinova ulja vodnjanštine i ove godine vrhunske kvalitete.

Pod šatorom koji se prostire na oko 2000 m², gdje svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, možete pronaći proizvođače maslinovih ulja, ali i drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, dok će stručnjaci iz Oil Bara tijekom vođenih degustacija odgovoriti na vaša pitanja vezana uz mlada maslinova ulja. Prije samog otvorenja manifestacije inaugurirana je skulptura na lokaciji kružnog toka Vodnjan-jug. Radi se o skulpturi 'Uliki – All'ulivo' autora Gualtiera Moccenia i Simonea Becka Moccenia.

Manifestacija Dani mladog maslinovog ulja okuplja najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera nudeći cjelodnevni gastro-show pa je prvoga dana predstavljeno kako se istarska kuhinja razvijala kroz godine, vrhunski chef Robert Perić ugostio je Denia Srdoća, najmlađeg hrvatskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom, dok je u subotu na programu degustacija jela iz cooking showa Davida Skoka. Zadnji dan festivala za vas kuha Dragan Jovanović s početkom u 17 sati. Kako je bilo prvoga dana manifestacije, pogledajte u videu u nastavku. Više informacija potražite na: http://www.dmmu.info/. (Foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa