a sve ostalo su pite...

Na bureku kod Mefaila: 'Bacam i vrtim tijesto u zrak, turisti slikaju'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Masni burek zamotan u novinski papir curi na sve strane, a sneni ljudi u praskozorje idu na posao. Davna je to slika, mnoge su se stvari promijenile, no burek je ostao isti. Kod nekih. Novinski papir za zamatanje hrane nije više toliko prihvatljiv, a ni mast koja curi iz njega. No tradicionalne buregdžinice promijenile su ambalažu, no sadržaj nisu, piše 24sata.

U potrazi za dobrim burekom u Istri zaputili smo se u Labin, na tržnicu gdje Mefail Hodža (52) već 30 godina peče domaći burek i pite. Već 30 godina mještani Labina i okolice dolaze po omiljeni burek na “Placu” i kunu se da takvog nema nadaleko. Mefail sa suprugom Bejnezom (51) čuva višegodišnju tradiciju i kvalitetu bureka, a glavni sastojak je, kaže, domaće, svježe, goveđe meso. Za našeg posjeta već se sve prodalo pa su nam vrijedni vlasnik i supruga pokazali kako teče proces izrade bureka - od pripreme tijesta do pečenja, piše 24sata.

- Burek je samo jedan, a sve drugo su pite. Radimo pitu od krumpira, zeljanicu, sirnicu i pitu s jabukama, ali najviše nam ide burek. Svaki dan nam dolazi svježe meso iz Istre, kao i domaći sir te se sve proda tog dana - kaže majstor koji je tijesto naučio raditi prije više od 30 godina.

- Naučili su me ujaci. Nama je to u krvi. Tijesto se radi samo od brašna, soli i vode - kažu u obitelji Hodža dodajući kako je to dugogodišnje iskustvo i da se pod prstima već zna je li tijesto dobro. “Namažem ga cijelog s malo margarina, pustim da odmori dvadesetak minuta te potom bacam i vrtim tijesto u zraku pa ono postaje sve veće i tanje - govori dodajući kako to zna biti prava atrakcija za turiste koji ga slikaju i snimaju, donosi 24sata.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa